Sådan passer du på din have

MGDK — 29. dec 2022 10:17

Annoncørbetalt indhold

Klima, bæredygtighed og biodiversitet er begreber, der er kommet for at blive. Vi skal passe på vores jord og vores smukke natur. Der findes mange måder, hvor du kan bidrage til en grønnere verden.

Uanset, om du er til ‘vild med vilje’, eller du blot har stor begejstring for smukke, farverige blomster, kan du finde rigtig mange smukke blandinger med blomsterfrø, der egner sig til det danske klima.

Blomsterne og bierne

Blomster med pollen og nektar er alfa og omega for at holde den naturlige biodiversitet i gang, og det gælder også i din egen have.

Sommerblomster tiltrækker masser af bier og sommerfugle til din have. Når de gode insekter kommer til din have, hjælper de dig for eksempel med at sikre en god æblehøst eller masser af kirsebær. Dine frugttræer kræver nemlig bestøvning for at producere lækre frugter, og den bestøvning kan bierne og sommerfuglene tage en stor del af æren for.

Temperaturen er vigtig

Når du skal så dine blomsterfrø er det vigtigt, at temperaturen i jorden er tilpas. De fleste blomsterblandinger bør du så i foråret, når temperaturen i jorden er kommet over de 10°. Når du venter til foråret, har du tilmed den fordel, at jorden ikke er nær så våd, som henover vinteren, og derfor vil færre frø gå tabt. Det er særligt blomsterblandinger med et-årige frø, der har bedst af at blive sået i foråret.

Der er nogle flerårige blomsterfrø, som du med fordel kan så i efteråret. Sår du disse frøblandinger i efteråret, vil du få en betydeligt tidligere og længere blomstringsperiode det efterfølgende år.

Fra kedeligt græs til frodig blomstereng

Ønsker du at invitere insekterne til en stor, velassorteret buffet i din have, skal du starte med at overveje, hvor du ønsker at anlægge et blomsterbed med vilde blomster. Jo større område, du omlægger til blomstereng, des flere insekter vil der komme til din have. Du skal dog huske på, at lidt er bedre end ingenting.

Når du ved, hvor i din have du ønsker at lave et blomsterbed, skal du starte med at fjerne græstørv, store sten og ukrudt fra området. Når jorden er bar og revet, kan du så dine blomsterfrø. Slut gerne af med at vande med en forstøver. Vil du gerne gøre lidt ekstra for dit nye blomsterbed, kan du med fordel blande sand i jorden, inden du sår blomsterfrøene.

Du bør ikke så dine blomsterfrø direkte i græsplænen, da græsset som regel vil være meget stærkere end blomsterne, og der vil derfor ikke være nok jord og næring til overs til frøene.

Det billige er ikke nødvendigvis det bedste

Du kan købe blomsterfrø rigtig mange steder, både i fysiske butikker og på nettet. Du skal være opmærksom på, at kvaliteten kan være meget svingende. Vælg derfor at handle et sted, du har tillid til, og som har et fornuftigt udvalg af frøblandinger.

Hvis blomsterfrøene er af dårlig kvalitet, eller hvis der er blandet uhyrligt store mængder sand i frøblandingerne har du ikke sparet nogle penge. Desuden vil dit store arbejde være spildt.