Så stor er forskellen på boligpriserne i Danmark

Redaktionen — 02. sep 2019 13:27

Sponsoreret indhold

Det seneste årti er prisforskellen på boligmarkedet blevet betragteligt større. I 2011 var der en prisforskel på 4,2 millioner kroner mellem de dyreste og billigste huse i Danmark. Sidste kvartal af 2018 viste en prisforskel på 5,9 millioner kroner. Ser man på de 10 % billigste huse, blev de solgt for omegnen af 462.000 kroner, mens de dyreste blev solgt for 6,3 millioner.

Det er i sig selv ikke underligt med denne prisforskel mellem top og bund, men mens priserne på de 10 % billigste huse stort set er stagneret de seneste 10 år, er Danmarks dyreste villaer i fortsat enorm prisvækst. 

De afgørende grunde til væksten i nogle områder, er, at de dyreste villaer for det meste er beliggende i eftertragtede kvarterer og kommuner, standen på husene er høj og efterspørgslen stor. De billigste huse er beliggende i mindre eftertragtede områder, dårligt vedligeholdte og de er derfor svære at sælge og prisudviklingen er således i næsten stilstand. 

Vækst i boligsalget over hele Danmark

2019 har vist sig at være et godt år for salg af boliger. I første halvår blev der solgt 2,3 % flere huse end sidste år, hvilket betyder et salg på næsten 25.000 boliger. Selvom Hovedstadsområdet og Nordsjælland ofte topper listerne, tager Hedensted i Midtjylland i år prisen for flest solgte huse, med 39 % flere solgte boliger end sidste år. 

De dyreste kommuner at bo i, er (fortsat) sjællandske kommuner, som: Frederiksberg, København, Gentofte og Lyngby-Taarbæk. I den anden ende af skalaen er landets billigste boliger at finde på Lolland, efterfulgt af Ærø, Lemvig, Tønder og Samsø. 

Kigger man på realkreditbelåningen er der hele 80 % i forskel mellem den dyreste og billigste kommune, hvilket i kroner og ører løber op i over 16.000 kroner om måneden efter skat. Kigger man på bolig i de dyre kommuner, kan der derfor være mange tusinde kroner at spare hver måned, hvis man er villig til at flytte til en omkringliggende kommune i stedet. 

Det skal du huske, når du er på boligjagt

En boligadvokat varetager dine interesser, men det er en udbredt opfattelse, at man kun behøver en boligadvokat til skødet - Men det er den mindste del af bolighandlen. Kompetent køberrådgivning fra en lokal boligadvokat kan være alfa og omega, da din boligadvokat vil oplyse dig om potentielle faldgrupper samt fejl og mangler, der i sidste ende kan spare dig for mange hundrede tusinde kroner. 

Med en advokat til boligkøb, kan I sammen gennemgå tilstandsrapporten, så du forstår, hvad der står i den og hvad der muligvis mangler. Her er det relevant at finde ud af, om der er behov for at foretage yderligere undersøgelser af boligen, inden du overvejer at skriver papirerne under. Boligadvokat priser er varierende, det er derfor en god idé at undersøge markedet, inden du beslutter dig for en boligadvokat.

Det er desuden en god idé at hyre en byggesagkyndig og gennemgå hele boligen sammen med ham (herunder kælder, tag og badeværelser for potentielle fugtskader), så du blandt andet er oplyst om tagets levetid og om du skal forvente større renovationer i nærmeste fremtid.

Husk også at rette dine skattemæssige forhold, så snart boligen er i hus. 

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *