Der er flere forskellige grunde til, at du bør overveje at hulmursisolere din bolig. Først og fremmest er det naturligvis en fordel for dig rent økonomisk, at din bolig er godt isoleret. Derudover er det godt for miljøet, at du holder energiforbruget nede. Læs mere om hulmursisolering her.
Hvad er hulmursisolering?
En mur består af en ydervæg og en indervæg. Imellem disse to er der en smule afstand på typisk 8-15 centimeter. Isolerer du din bolig ved at lægge isolering ind imellem de to forskellige vægge, har du hulmursisoleret dit hus. Denne type isolering kan ikke stå alene, men er yderst effektiv i kombination med andre isoleringstyper.
Det gælder, at langt de fleste nyere huse er hulmursisolerede. Er dit hus fra 80’erne eller derefter, kan du altså godt gå ud fra, at dit hus er blevet hulmursisoleret. Er dit hus derimod ældre end dét, er det ikke sikkert, at man har gjort brug for denne form for isolering.
Du kan tjekke, om dit hus er hulmursisoleret, hvis du er i tvivl. Det gør du ved at bore et cirka 12-13 centimeter dybt hul ind i væggen. Bor det i en fuge, så du ikke laver alt for tydelige mærker. Kan du stikke end pind mere end cirka 15 centimeter ind i hullet, er der ikke hulmursisoleret. Møder du derimod afstand, er der allerede isoleret.
Hvordan hulmursisolerer jeg mit hus?
Hvis du er i gang med at bygge nyt hus, giver det næsten sig selv, at det bliver hulmursisoleret. Det er nemt at gøre, imens huset bliver bygget, da du har fri adgang til hulmuren. Er der derimod tale om et færdigbygget hus, er situationen naturligvis lidt en anden.
Er der ikke hulmursisoleret i din bolig, kan du vælge at efterisolere. Det gør du ved at fjerne mursten forskellige steder i ydermuren, hvorefter du sprøjter isoleringsgranulat ind i hulrummet. Det er et større projekt, og efter du har isoleret, skal hullerne i væggen dækkes til igen, og der skal males på ny. Det tager altså noget tid at efterisolere, men det er heldigvis ikke specielt kompliceret.
Hvorfor er hulmursisolering værd at overveje?
Selvom det er lidt af et projekt at efterisolere ens bolig, vil det som regel være både tiden og pengene værd. Det gælder nemlig, at energiforbruget i din bolig bliver forbedret gevaldigt, hvis du efterisolerer. Særligt hvis der er tale om en ældre bolig, er det værd at overveje. Dels er der nye standarder for isolering den dag i dag, og dels ses det ofte, at isoleringen i ældre boliger falder sammen.
Når du bringer det samlede energiforbrug ned, vil du kunne spare penge på forbruget i dit hjem. Derudover vil du gøre miljøet en tjeneste. Nok koster det noget at efterisolere, men pengene vil typisk være tjent ind igen i løbet af ganske kort tid. Derfor kan det også godt betale sig at kigge på hulmursisolering, hvis du gerne vil undgå at bruge mere energi end højst nødvendigt i din bolig.
Er du interesseret i både at spare penge og at skåne miljøet? Så læs mere om hulmursisolering.