Artikler

Kan du blive gammel i dit hus?

Kan du blive gammel i dit hus?
Af Mikkel Preisler 25. september 2019

Sponsoreret indhold

Med videnskabens indmarch oplever vi en stadigt stigende levealder, og vi kan forvente at blive væsentligt ældre end vores bedsteforældres generation. Mange taler om en ældrebyrde, andre om det grå guld, men meget få taler om fremtidssikring af vores hjem.

Der er en stigende tendens til, at ældre ikke længere flytter ud af parcelhuskvarterer og ind i mindre ældreboliger eller plejehjem. Parcelhuskvarterer, som de flyttede ind i i begyndelsen af 1960’erne og 1970’erne, da Danmark oplevede det store boom i boligkøb, og velfærdsstaten tog sin begyndelse. 

Parcelhuskvartererne, der var tiltænkt børnefamilierne, er nu i lige så høj grad et ”livshjem”, hvor der ikke længere kræves hverken børnecheck, højstol eller kravlegård som indgangsbillet. Man taler i stedet om, hvordan villavejene ikke længere runger af barneskrål og legeaftaler, men i høj grad er præget af staudebede og rollatorer.

Men da vi nu oplever et stigende ønske om at blive i eget hjem, så længe det er muligt, hvordan fremtidssikrer vi så vores hjem? Hvad skal du være opmærksom på, hvis du står over for at købe hus og gerne vil bo der til langt ud over pensionsalderen?

Et hus med flere etager

Mens vi er unge og lette til bens, er det de færreste, der skænker det en tanke, at de en dag kan blive gangbesværede. Forestillingen om et liv med smerter og manglende bevægelsesfrihed virker uendelig fjern, når man dyrker mountainbike og crossfit.

Men sandheden er, at de fleste af os kommer til at opleve en form for hæmning i vores bevægelighed, når alderen skærper til, ligesom gigt er en af de helt store folkesygdomme i Danmark.

Det er selvsagt umuligt at forhindre kroppen i at ældes, men du kan tænke over din fremtidssituation, når du står over for valget af ny bolig. Det ser muligvis smaddersmart ud, når der er trapper og niveauforskelle i hele huset, men det er ikke særlig fordelagtigt, når man er ældre. Hvis du kaster et blik tilbage på din families sygehistorie, bør du måske overveje et etplanshus, hvis du eksempelvis er disponeret for at få gigt.

Tre tips til at indrette dit hjem klassisk og stilrent

Læs også: Tre tips til at indrette dit hjem klassisk og stilrent

Er dit badeværelse for småt?

De fleste vil sikkert svare ja. For hvem drømmer ikke om at bruge nogle kvadratmeter på et kæmpe badeværelse med badekar, boblebad eller måske et dampbad. Et nyt badeværelse kan let komme til at koste langt over 50.000 kr., så det er værd at se på dets ”holdbarhed” og lave nogle gode investeringer fra start. For nok er det hyggeligt med et badekar eller et boblebad, men det er ikke meget bevendt, hvis man ikke kan løfte benene og komme op i det. 

Derfor bør du altid huske at installere et separat brusebad. Gerne et bad, hvor der er rigeligt med plads, så man har mulighed for at sætte en vaskeskammel eller andre hjælpemidler derind.

Fremtidssikr dit soveværelse med en høj dobbeltseng

I dag er det efterhånden normalen at investere mange penge i en god seng. Og det er med god grund, for vi bruger ca. 1/3 af vores liv i sengen. Og livet er for kort til dårlig søvn! En god søvn udgør en væsentlig del af vores helbred. Derfor bør man heller ikke kimse af vigtigheden af sengen. Men fordi nutidens senge er skabt til at holde 20-30-40 år, er det også vigtigt at tænke sine fremtidige behov ind i sengekøbet.

En høj dobbeltseng med god plads til dig og din partner er klart at foretrække. Her skal du ikke tænke over, om det bliver svært at komme i eller ud af sengen, som du skulle ved en lav seng. Pas på med ikke at købe din seng for blød, da det kan give smerter i ryg og lænd, fordi du let kan komme til at ligge i en dårlig stilling og ikke får strakt dine muskler og ryg ordentligt ud.

Dine nuværende behov er selvfølgelig ikke en til en med dit fremtidige jegs, derfor bør du købe en seng, hvor der er plads til at lave justeringer undervejs. For eksempel kan du med fordel skifte topmadrassen ud på din høje dobbeltseng, hvis dine behov skulle ændre sig. Og med forskellige fasthedsgrader i madras og topmadras kan du og din partner også få skræddersyede løsninger til jeres behov – men stadig sove sammen om natten.

Vil du have flere råd til, hvordan du bedst fremtidssikrer dit hjem, så tjek forbrugerguides.dk ud, hvor du får masser af tips og tricks til dig og din bolig.

Så mange indbrud er der i din kommune – og sådan beskytter du dit hjem

Læs også: Så mange indbrud er der i din kommune – og sådan beskytter du dit hjem

Indret dit hjem i fransk stil

Læs også: Indret dit hjem i fransk stil