Fremtiden for hjemmeautomatisering og hvordan det ændrer vores liv

MGDK — 10. feb 2023 12:26

Hjemmeautomatisering bliver mere og mere populært, og teknologien har en stor indvirkning på boligmarkedet. Både i form af øget efterspørgsel efter boliger teknologien og i form af boligværdier. Men hvad er egentlig fordelene ved hjemmeautomatisering, og hvor stor en indvirkning har det på vores liv, inklusiv vores fritidsaktiviteter? Det kigger vi nærmere på i den her artikel.

Sådan påvirker hjemmeautomatisering vores liv

Smart home-teknologi har revolutioneret måden, vi bor på, og den trend forventes kun at fortsætte i fremtiden. Det har også haft en stor indvirkning på boligmarkedet, både når det gælder efterspørgslen efter boliger med avancerede teknologiske løsninger og boligernes værdi.

Samtidig med at smart hjem-teknologi giver os en mere energieffektiv, sikker og komfortabel bolig, kan den også påvirke vores fritidsaktiviteter og den tid, vi har til dem. Den nyeste teknologi reducerer spildtid og giver os dermed mere tid til underholdning og fritidsaktiviteter.  Du kan fx spille hos Comeon eller andre bookmakere, hvor man også kan placere sine væddemål med smart-home teknologi. Andre bruger tiden sammen med venner og familie eller søger mod anden underholdning som biografen, sport eller yoga.

Et af paradokserne ved hjemmeautomatisering er, at selvom teknologien fylder mere i vores hverdag, giver det også tid og plads til, at vi kan leve vores liv på den måde, som vi selv foretrækker. Når antallet af daglige gøremål mindskes har vi bedre muligheder for at forfølge de interesser, som vi har.

Fordele ved teknologien

Hjemmeautomatisering tilbyder en række fordele, herunder øget energieffektivitet, forbedret sikkerhed og øget komfort. For eksempel kan du tænde for varmen eller tænde lysene, mens du er på farten, og undgå at skulle tænde for det, når du kommer hjem. Du kan også få varsler, hvis der opstår uregelmæssigheder i dit hjem, som for eksempel en åben dør eller vinduer.

Ifølge en undersøgelse udført af Coldwell Banker Real Estate, ønsker næsten 70% af amerikanske boligkøbere en form for smart teknologi i deres næste bolig. Samtidig har andre undersøgelser vist, at boliger med smart teknologi har en højere gennemsnitlig salgspris end boliger uden. Udviklingen er knap så tydelig i Danmark endnu, men det er kun et spørgsmål om tid.

Teknologi og fritid i fremtiden

I 2021 meddelte Danmarks Statistik, at smart-home teknologien og hjemmeautomatisering fortsætter med at vinde frem i Danmark. På daværende tidspunkt var det ca. hver fjerde dansker, der bruger elektronisk styring af centrale dele af hjemmet - fx varme og el. Det er et tal, som formentlig er steget yderligere siden da. Udviklingen er også tydelig på andre områder, fx stigningen i smart-fjernsyn i de danske stuer. Det findes nu i størstedelen af de danske hjem.

Den teknologiske udvikling vækker mange spændende spørgsmål, især hvordan det vil påvirke den måde, vi lever på. Meget af det er teknologiforskrækkelse, for udviklingen rummer også en masse positivt. Hvordan bruger vi alt den tid, som teknologien frigør til os? Det er et interessant spørgsmål, som kun tiden vil besvare.