Forlæng levetiden på dit gulv med den rette gulvbehandling

MGDK — 02. dec 2022 10:52

Annoncørbetalt indhold

Uanset om vi vil det eller ej, så er vi alle betingede af tyngdekraften, som holder os solidt plantet på jorden. Når vi går rundt indenfor, vil vi uomtvisteligt slide på de overflader, som vi bruger mest, hvilket man med tiden vil kunne se tydeligere og tydeligere, hvis ikke der bliver gjort noget ved det.

Vil du gerne holde dine gulve pæne og samtidig forlænge levetiden på materialerne, bør du læse med her. Vi giver dig nemlig et overblik over, hvad du skal være særligt opmærksom på, og hvorfor den rette gulvbehandling kan være en overvejelse værd.

Trægulve skal passes og plejes

Når det kommer til den rette gulvbehandling, er materialet det første, som du skal kigge på. Beton- og cementgulve kan for eksempel ofte få en omgang epoxymaling, hvis de udgør overfladen i din garage eller dit værksted. Epoxymaling er nemlig meget slidstærkt og lægger sig som en kraftig hinde hen over gulvet.

Med trægulve skal du høj grad også have det æstetiske perspektiv med i dine overvejelser, da træ har en helt særlig glød, som mange mennesker rigtig gerne vil fremhæve. Hvis du er interesseret i at bevare dine gulvbrædder og skåne dem for slitage så meget som muligt, kan det være værd at overveje en gulvlakering.

Lak til gulvet lægges ved at slibe og rense trægulvet, så der ikke sidder snavs og slibestøv. Herefter påføres lakken vådt i vådt, hvilket vil sige, at du hele tiden vender tilbage til det allerede lakerede gulv, så der ikke opstår tørre pletter.

En alternativ gulvbehandling til lak er gulvolie, som er med til at fremhæve den varme og naturlige glød, som man finder i et nyslebet trægulv. Gulvolien trænger ned i træet og binder sig til fibrene, som dermed bliver mere modstandsdygtige og slidstærke. Du skal dog være opmærksom på, at et trægulv med gulvolie kræver hyppigere vedligeholdelse end eksempelvis et trægulv med gulvlak.

Er du i tvivl, så gå altid til en fagperson

Uanset om du vælger den ene eller anden type af gulvbehandling, skal du huske, at du forlænger dit trægulv betragteligt ved at passe på det. Har du olieret dit gulv for at få de lange, smukke årer til at stå tydeligere frem, kan du med fordel styrke oliebehandlingen ved også at give dit gulv en omgang oliesæbe.

Er du i tvivl om, hvilket slags gulv der er lagt i din bolig, eller hvilken gulvbehandling du skal ty til, anbefaler vi altid, at du rådfører dig med en fagperson. De vil kunne guide dig til at vælge det helt rigtige produkt til de enkelte rum, hvis der skulle være forskellige behov.

Du kan for eksempel være sikker på, at gulvet i dit soveværelse bliver brugt mindre end gulvet i dit køkken. Der er også stor forskel på, hvad gulvet skal kunne holde til, og hvilket æstetisk udtryk du gerne vil have. Selvom oliering til trægulve kan fremhæve materialet og være lækkert at kigge på, er det ikke sikkert, at det kan holde til din husstands individuelle behov, hvis gulvet bliver brugt meget af folk med tunge skosåler.