Artikler

Det skal du tjekke inden du køber hus

Sponsoreret indhold For mange er huskøb en jungle af tilstandsrapporter, åbent hus, kontrakter og fejl i huset og på grunden, som især førstegangskøbere ikke kan overskue. Der er også meget at overveje og tænke over, hvis du står over for at købe nyt hus, men der er heldigvis hjælp at hente. En god løsning er […]

bolignyheder-salg-af-bolig-2.jpg
Female customer shaking hands with real estate agent agreeing to sign a contract standing in new modern studio apartment.
Af 28. marts 2020

Sponsoreret indhold

For mange er huskøb en jungle af tilstandsrapporter, åbent hus, kontrakter og fejl i huset og på grunden, som især førstegangskøbere ikke kan overskue. Der er også meget at overveje og tænke over, hvis du står over for at købe nyt hus, men der er heldigvis hjælp at hente.

En god løsning er at få fat i en ejendomsmægler, der kan styre dig uden om de faldgruber, der kan være, når du skal vurdere, om du bør købe det hus, du har forelsket dig i. På paulun.dk kan du se en liste over de muligheder, du har for at få hjælp i processen med at købe hus. Paulun tilbyder nemlig forskellige løsninger for køberrådgivning, og du kan vælge mellem flere forskellige pakkeløsninger, så du kan få lige præcis den hjælp, du har brug for.

Tjekliste ved huskøb

Vi har sammensat en liste over de vigtigste ting, du bør tjekke, inden du køber hus, og det er netop dette, Paulun kan hjælpe dig med, når du har forelsket dig i et hus, der umiddelbart ser helt perfekt ud – så undgår du at falde i de fælder, der kan være.

Et alsidigt værktøj til bygge- og håndværksopgaver

Læs også: Et alsidigt værktøj til bygge- og håndværksopgaver

Forurenet grund

Noget af det, der kan være svært at se, er, om husets grund er forurenet. Til en start kan du undersøge, om der har ligget noget bestemt på grunden, før der blev bygget hus. Har der for eksempel været et gartneri på grunden eller en tankstation i nærområdet, kan jorden være forurenet. Der kan også være en nedgravet olietank, der måske allerede er utæt eller er i fare for at blive det med tiden – hvis den er eller bliver utæt, kan olien sive ind i husets sokkel, hvormed man begynder at indånde oliedampe inde i huset.

Det behøver dog ikke være helt så store problemer, der kommer af en forurenet grund. Hvis du for eksempel vælger et hus i en by med masser af trafik, vil der i det øverste jordlag typisk være forurening af tungmetaller. Det er ikke farligt, men hvis du drømmer om en køkkenhave eller et smukt rosenbed, kan forureningen give problemer, der kan kræve, at du for eksempel bruger jord et andet sted fra.

Risiko for oversvømmelse

Oversvømmelse er et af de problemer, der virkelig kan give en stor regning, og derfor er det rigtig vigtigt at tjekke op på det, inden du køber et hus.

Det handler både om husets egen grund og om nærområdet. På husets grund skal du tjekke, om terrænet falder 2 cm for hver meter væk fra huset – nogle steder skråner terrænet nemlig ind mod huset, og i de tilfælde løber regnvand ikke væk, men i stedet direkte ind i dit hus.

Der kan dog også være risiko for oversvømmelse fra nærområdet, hvis huset for eksempel ligger tæt på havet eller har åer eller søer i nærheden, der kan flyde over, hvis der kommer store regnskyl. Det kan også være kloakeringen, der ikke kan håndtere den mængde regn, der kan komme ved skybrud eller oversvømmelse fra eventuelle nærliggende vådområder.

Asbestholdige materialer

Asbest er et materiale, der blev anvendt til isolering, brandsikring og andet i mange år. Det er ikke i sig selv et farligt materiale, men når det nedbrydes eller beskadiges, bliver det til meget små luftbårne fibre, der ikke er gode for os at indånde. Asbestholdige materialer findes for eksempel i spartelmasse, isolering til rør og elkabler, loftplader og tagbelægninger. Det anvendes ikke længere, men findes stadig i mange huse – du kan se meget ud fra, hvornår huset er bygget, og ellers kan du få et asbestspecialiseret firma til at vurdere din boligs eventuelle indhold af asbest.

Radon i undergrunden

I undergrunden og i nogle byggematerialer kan der findes den radioaktive luftart radon. Radon kan give alvorlige sundhedsmæssige skader, og det er derfor meget vigtigt at tjekke, om grunden under dit hus har et højere indhold af radon end det anbefalede. Du kan tjekke, om der er meget radon i din kommune, men for at være helt sikker, bør du bestille en radonmåler, så du kan se det præcise radonindhold i huset.

Fugt i kælderen og skimmelsvamp

Det er meget normalt, at en kælder er fugtig, men hvis der er for meget fugt, kan det være skadeligt for huset og dig. Du kan typisk se fugtskader ved, at maling eller puds skaller af væggene, eller der kommer pletter på væggene. Det kan nu også blive rigtig alvorligt, hvis fugten danner skimmelsvamp. Skimmelsvamp er farligt, da det kan give dig hovedpine, svimmelhed og endda allergi – og hvis du i forvejen er allergisk, er det endnu mere alvorligt. Det er ikke altid nemt at se, om et hus er ramt af skimmelsvamp, da det kan gemme sig under gulve og i vægge, og derfor er det vigtigt, at du får tjekket – enten selv eller af en professionel – om de farlige svampesporer gemmer sig i huset.

Gode råd til åbent hus

Ud over ovennævnte ting er der også nogle småting, du kan gøre, når du er til åbent hus. Det er ejendomsmæglerens job at gøre huset så indbydende som muligt, og der er mange tricks, der kan skjule små ting, der kan vise sig at være rigtig irriterende, når du flytter ind.

Noget af det vigtigste er duft og lyd, som er nemme for ejendomsmægleren at manipulere med. Derfor bør du stille dig kritisk over for noget af det, der ellers blot kan ses som en lille luksus, når du er ude og kigge på hus.

For eksempel kan der stå duftlys, røgelse, duftspray eller lignende rundt omkring i huset – det kan virke dejligt og forfriskende, men det kan også dække over ubehagelige lugte som rør, der lækker, mug, tis fra husdyr, osv. Det kan også bare være et salgstrick fra ejendomsmægleren, men det er alt andet lige en rigtig god idé at tænke over det, hvis du er til en fremvisning, hvor der er fremkaldt dejlige dufte overalt.

Et andet eksempel på et nemt ejendomsmæglertrick er musik i alle rummene eller anden baggrundsstøj som aircondition eller en ventilator på en varm sommerdag, der kan tage fokus væk fra anden larm. Måske ligger der et jernbanespor tæt på, huset støder måske op til en travl og trafikeret stor vej, eller der kommer måske andre lyde fra rør eller andet i huset. Bed om at få slukket musik, ventilatorer eller andet, der kan overdøve husets eller omgivelsernes støj, så du er sikker på, at du ikke ender med et hus, hvor du ikke kan nyde komplet stilhed, hvis det er det, du vil.

Det kan også være en god idé at tjekke gulvene for at se, om de er meget ujævne. Især i meget gamle huse kan gulvet sætte sig på en måde, så der kommer buler i gulvet. Det kan vise sig at være en dyr affære at få fikset, så tag et vaterpas, en kugle, bold eller lignende med, der kan fortælle dig, om der er store uregelmæssigheder i gulvet.

Vandet vender altid tilbage: Derfor rammer stormfloder de samme huse igen og igen

Læs også: Vandet vender altid tilbage: Derfor rammer stormfloder de samme huse igen og igen

Så mange indbrud er der i din kommune – og sådan beskytter du dit hjem

Læs også: Så mange indbrud er der i din kommune – og sådan beskytter du dit hjem