Det oversete guld under gulvtæppet

bolignyt — 06. jul 2019 22:31

Tidligere hvor huse ikke var lavet af færdige betonelementer og moduler, men blev bygget fra bunden af murere og tømrere var kvaliteten af de materialer, der blev brugt ofte meget høj. Vægge blev muret for at stå i mange år og gulve blev lagt af massive planker, der kan holde utrolig længe.

Derfor står husene stadig og mange steder ligger gulvene der også endnu. Et gammelt massivt gulv er guld værd i en bolig. Det giver sjæl og liv til rummene og øger boligens værdi. Måske er du slet ikke klar over, at du har et massivt plankegulv eller parketgulv under dit tæppe eller laminatgulv? Måske er du så heldig at finde guld, hvis du kigger efter!

Massive gulve i ældre huse

Hvis du bor i et hus eller en lejlighed, der er fra 1940’erne og ældre, er der temmelig sikkert et oprindeligt trægulv under tæppet eller lignende. Plankegulve blev ofte bonede eller ferniserede tidligere og det var et stort arbejde at holde gulvet pænt.

Da væg-til-vægtæpperne kom frem så mange derfor deres snit til at slippe for det store arbejde og i stedet nøjes med at støvsuge. Nogle steder blev man nød til at sømme plader på trægulvet for at det blev jævne nok til tæpperne. Man var ganske enkelt fuldstændig ligeglade med de gamle besværlige gulve. 

En afhøvling kan redde de fleste gulve

Derfor kan du være ude for, at der ikke bare skal fjernes et tæppe, men også nogle plader, der er sømmet ned i det massive trægulv nedenunder for at komme til at se det oprindelige gulv. Til tider kan gulvbrædderne være decideret ødelagte og fyldt med sømhuller, hvis de plader, der blev fæstnet ovenpå dem ikke var ret store. Men selvom gulvet ser ødeligt ud kan det ofte reddes med en afhøvling. Er der et tykt lag fernis på skal det også have en afhøvling.

Fernis er nemlig en slags lak lavet på linolie. Hvis man nøjes med at slibe ferniserede gulve, vil varmen fra maskinen smelte fernisen og få den til at klæbe til slibepapiret og gøre afslibningen meget vanskelig, om ikke umulig.

Din bolig får et løft

Hvis du finder et massivt plankegulv under dit gulvtæppe kan det virkelig give noget til dit hjem. Et massivt trægulv er et af de smukkeste gulve, der findes. Det giver liv og atmosfære til et hjem og det skaber en ”bund” som du virkelig kan arbejde med i din indretning. De fleste møbler tager sig meget bedre ud på et trægulv end på et gulvtæppe. Skal du sælge din bolig på et tidspunkt, er det også klart et plus, at der er er smukke massive gulve.

Få professionel vejledning

Når du har fjernet de lag af tæpper og eventuelle plader, der er lagt ovenpå plankegulvet, er det en god ide at få en professionel gulvsliber til at kigge på det. Han kan se, hvad der skal gøres for at gulvet bliver flot igen. Du kan også selv leje en gulvafhøvlingsmaskine, men det er en temmelig stor opgave, som kræver præcision og kunnen.

Det vil sige, hvis du ikke har prøvet det før, skal du virkelig sætte dig ind i, hvordan man gør. En gulvafhøvlingsmaskine tager meget mere af gulvet end for eksempel en gulvslibemaskine og du kan derfor hurtigt komme til at skade gulvet ved at lave mærker mm.

Efterbehandling

Der er mange måder at efterbehandle et massivt plankegulv på. Det kan for eksempel få lud så det holder sig lyst. Det skal så kombineres med enten sæbe, olie eller lak. Også her kan du få vejledning af gulvsliberen i forhold til den behandling, der passer bedst til dig og dit hjem.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *