3 utraditionelle grøntsager til haven

Admin — 19. maj 2019 22:01

Det kan godt gå hen og blive en smule kedeligt med bønner, ærter og jordbær i havemulden. Derfor får du her 5 bud på andre spændende grøntsager.

Har mod og lyst til at prøve at dyrke nogle andre grøntsager end gulerod, salat og tomat og agurk i køkkenhaven, er der et væld af spændende afgrøder derude.

Men det kan være lidt udfordrende at finde frem til, hvad der så kan være spændende at sætte i stedet for de velkendte krydderurter og almindelige grøntsager.

Bok Choy

Bok Choy og Pak Choy bruges mest til salat og i asiatiske retter, og er medlem af kålfamilien. Bok Choy er babyversionen af Pak Choy.

Den minder lidt om de bladbeder, men er kortere. Den har en dejlig sprødhed, og en neutral smag, der gør den velegnet til at indgå i mange forskellige retter.

Den er let at dyrke og så vokser hurtigt, hvis man sørger for en næringsrig jord og masser af vand. Den udvikler kun et lille rodnet, så man skal være ekstra opmærksom på næringen. Der skal bruges insektnet, da insekterne er ret begejstrede for denne bladgrøntsag.

Palmekål

Palmekålen minder meget om sin fætter grønkålen. Den kan både bruges på samme måde som Bok Choy og grønkål.

Palmekålen skal udplantes i starten af sommeren og dyrkes lidt ligesom grønkål, hvilket vil sige at den skal have frost før den kommer til at smage rigtig godt, og så giver den et mindre udbytte end den almindelig grønkål, men den er besværet værd.

Kålen skal først høstes, når kulden har sat ind. 

Jalapeno

Chili er ikke så usædvanligt længere, som det har været, men den hører fortsat ikke til de almindeligste planter i haven, og da slet ikke jalapenoen, der en relativ mild sort, som de fleste kan være med på.

Det gode ved chilier er også, at de kan dyrkes inde, hvis pladsen i haven er for trang.

Du kan selv ”lave” dine chilifrø ved at pille dem ud af jalapenoen og tørre dem et mørkt sted i en lille uges tid – de kan efterfølgende gemmes i en beholder til du skal bruge dem.

Plant dem en potte med afløb i løs og næringsholdig muld og dæk dem over med plastik og brug en forstøver til at vande med, så du ikke beskadiger planterne, der er langsomt voksende. Lad dem stå et mørkt sted. Hold dem fugtige, men ikke våde.

Når de første blade er spiret frem, fjernes plastikken, så planten kan få lys.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *