Artikler
Vandet vender altid tilbage: Derfor rammer stormfloder de samme huse igen og igen
Klimaet forandrer sig. Og måske er det på tide, vi gør det samme. For når stormfloden banker på døren – for fjerde gang – er det ikke længere nok at stille en sandsæk foran.
Du har sikkert set det på nyhederne: Bølgerne slår ind over havnepromenaderne, gader bliver til floder, og folk redder møbler og minder ud af stuerne. Men vidste du, at 245 danske hjem er blevet ramt af stormflod mere end én gang? Ét af dem endda hele fire gange.
Det lyder som noget fra en katastrofefilm, men det er virkeligheden for danske familier, der bor i de mest udsatte områder – og vi bliver ved med at bygge deres huse op det samme sted. Hver gang.
Når vandet flytter ind – igen
Ifølge Gjensidige Forsikring er det ikke længere et spørgsmål om hvis, men hvornår vandet rammer igen. Det danske vejr bliver vildere, og kystområderne står for skud. Alligevel siger reglerne, at man som udgangspunkt skal genopbygge sit hus samme sted, selv efter flere ødelæggelser.
Og ja, det koster. Både penge, tid og ikke mindst tryghed.
Vi skal tænke anderledes – og hurtigere
Forsikringsselskabet råber nu politikerne op: Det giver ikke mening at bruge millioner på at genopbygge i områder, hvor vandet har kronisk forkøbsret. Der skal tænkes i forebyggelse og måske helt nye måder at bo på i fremtidens Danmark.
Måske skal vi begynde at spørge os selv: Er det smart at bo dér, hvor naturen insisterer på at tage over?
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du bor i et område med risiko for stormflod, er der heldigvis ting, du selv kan gøre: sørg for at dræne grunden, tæt døre og vinduer, og hav en plan for, hvordan du hurtigt kan redde værdier væk fra gulvet. Men virkeligheden er, at nogle huse aldrig bliver helt sikre.