Køb og salg
Unge boligejere i storbyerne: Kun for de rige?
Drømmer du om at eje en bolig i storbyen? Så skal dine forældre sandsynligvis have en solid bankkonto.
Drømmen om at eje sin egen bolig som ung bliver sværere og sværere at få til at gå op – medmindre man har forældre med en solid økonomi. En ny analyse viser nemlig, at unge boligejere i storbyerne i stigende grad kommer fra hjem med høje indkomster. Så hvis du er under 30 og har fået nøglerne til din egen lejlighed i København eller Aarhus, er chancen stor for, at dine forældre hører til landets rigeste.
Frederiksberg topper listen
Lad os tage et kig på tallene: På Frederiksberg har næsten halvdelen af unge boligejere forældre blandt de 10 procent højeste indkomster i landet. Vi taler om hele 46,3%. Det er en markant stigning fra 27,7% for 20 år siden.
Og det stopper ikke der. I København er tallet steget fra 21,1% i 2004 til 39% i dag. Aarhus er også med på vognen, hvor en stor andel af unge boligejere ligeledes stammer fra velhavende familier.
Boligmarkedet: Et eksklusivt klubhus?
For 20 år siden var det lidt nemmere for almindelige lønmodtagerbørn at få fod indenfor på ejerboligmarkedet. Dengang havde kun 9,3% af de unge boligejere forældre fra samfundets øverste indkomstlag. I dag er det tal 12,8% på landsplan, men i storbyerne er udviklingen langt mere markant.
Hvad betyder det så? Kort sagt, hvis dine forældre ikke har en bugnende bankkonto eller muligheden for at smide en solid udbetaling efter din boligdrøm, er dine chancer for at blive boligejer i storbyen langt mindre.
Hvad med resten af landet?
Uden for de store byer er situationen noget mere tilgængelig. Her har 7,7% af unge boligejere forældre blandt de rigeste 10%, hvilket kun er en smule højere end for 20 år siden, hvor tallet var 7,4%. Faktisk er der enkelte steder, hvor andelen af unge boligejere med rige forældre ligefrem er faldet – eksempelvis i Guldborgssund, hvor tallet er gået fra 3,8% til 2,7%.
Er boligdrømmen forbeholdt de få?
Den stigende forskel mellem, hvem der kan købe bolig i storbyerne, og hvem der ikke kan, rejser et vigtigt spørgsmål om social mobilitet. Hvis det i stigende grad kræver rige forældre at få foden indenfor på boligmarkedet i de store byer, kan det skabe en skævvridning i, hvem der har mulighed for at etablere sig.
Så spørgsmålet er: Er boligmarkedet i de store byer ved at blive en eksklusiv klub for de få privilegerede? Eller findes der stadig en vej ind for den almindelige unge boligsøgende? Det er et spørgsmål, der bliver mere og mere aktuelt i takt med, at boligpriserne fortsætter med at stige.