Nyheder

Svanemærkede byggerier er firedoblet

Svanemærkede byggerier er firedoblet
Af Mikkel Preisler 6. april 2019

Miljøvenlighed hitter som aldrig før, og det ses bl.a. på antallet af svanemærkede byggerier, der er eksploderet på få år. 

Med 8.000 færdigbyggede svanemærkede enheder samt 18.000 under konstruktion i Norden, kan miljømærket roligt fejre sin sejrsgang.

Nordisk Miljømærkning kan nemlig i sin nye statistik spore en markant fremgang i antallet af svanemærkede byggerier på bare tre år, og der er tale om en fire gange flere end starten af 2016.

Der er stor tillid til Svanemærket, og det ses både i interessen fra arkitekter, entreprenører og ikke mindst bygherre. 

Og så skader det selvfølgelig ikke, at miljørigtighed også er blevet en del af bevidstheden hos både kunder og brugere.

Hvad udløser Svanemærket?

Et Svanemærket byggeri skal overholde en række krav på miljøområdet. Der skal bl.a. være:

  • lavt energiforbrug
  • god kvalitet
  • minimering af miljøskadelige stoffer
  • minimering af sundhedsskadelige stoffer
  • Kontrol med materialer
  • materiale-logbog

I 2018 kunne Scandi Byg, et datterselskab af MT Højgaard, som de eneste levere svanemærkede modulbyggerier, og det er ikke mindst fordi, at der er taget en aktiv beslutning om, at det er det, som virksomheden ønsker at levere dels for at tage ansvar og udbrede bæredygtighed inden for byggeri, og dels for at adskille sig fra andre på markedet.

Og at spare på energien og skåne miljøet er ikke kun vigtigt for slutbrugere og private bygherrer. 

Flere kommuner satser også på de svanemærkede, energivenlige og fremtidssikrede byggerier, når der det kommer til offentlige bygninger.

Gladsaxe Kommune er foregangskommune på dette område, og har som den første i landet besluttet, at alle børneinstitutioner for fremtiden skal kunne leve op til de krav som Svanemærket står for.

Og selvom de bæredygtige bygninger måske er lidt dyrere fra start, vil det også komme kommunen til gode på lang sigt i form af de penge, der kan spares på driftsomkostningerne gennem de efterfølgende mange år.

Hvad enten man er en kommune, privat bygherre eller blot slutbruger, vil man kunne slå to fluer med et smæk, når der tænkes svanemærkede krav ind i fra start, fordi der både er bæredygtighed og penge at spare på sigt, og det kan løbe op, da energiudgifterne ellers let kan accelerere.

En ny rapport fra Byggefakta bakker også op om tendensen, da den viser, at certificerede projekter blev fordoblet fra syv procent i 2017 og til 14 procent i 2018. 

I 2019 forventes foreløbigt 20 procent af planlagte nybyggerier til 30 millioner kroner og derover at blive bygget, så det levet op til certificeringer på området.

Sommertariffer på strøm: Sådan sparer du penge uden at løfte en finger

Læs også: Sommertariffer på strøm: Sådan sparer du penge uden at løfte en finger

CO₂-besparende cement og lækre typehuse: Sådan bygger eurodan-huse fremtiden

Læs også: CO₂-besparende cement og lækre typehuse: Sådan bygger eurodan-huse fremtiden