Haven

Smid den ikke ud! Bananskrællen er guld værd for dine planter

Din bananskræl er ikke bare køkkenaffald – den er planteguf med superkræfter. Så næste gang du spiser en banan, så gem skrællen og lad den arbejde for dig.

Depositphotos_381917066_S.jpg
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 24. marts 2025

Okay, det lyder måske skørt – men din bananskræl er noget nær plantegødningens superhelt. I stedet for at smide den ud, kan du nemlig bruge den som en 100 % naturlig, billig og effektiv måde at booste haven eller altankassen på. Det kræver ingen kemi, ingen grønne fingre – kun en banan og lidt tålmodighed.

Hvorfor bananskræller?

Bananskræller er propfyldte med gode sager som kalium, fosfor, calcium og magnesium – altså næring, som dine planter elsker. Særligt blomstrende planter og grøntsager kvitterer med stærkere rødder, flere blomster og bedre frugtsætning. Og det bedste? Du har det allerede i din frugtskål.

Sådan slipper du af med lugten af bål

Læs også: Sådan slipper du af med lugten af bål

Sådan bruger du bananskrællen som plantepower:

1. Grav den ned i jorden

Klip skrællen i små stykker og grav dem ned omkring dine planter. Det fremskynder nedbrydningen og frigør næring direkte til rødderne. Genialt til roser, tomater og hortensia.

2. Lav din egen gødnings-te 🍵

Læg bananskræller i en beholder med vand og lad dem trække i 4-7 dage. Fortynd teen 1:1 med vand, og brug det som flydende gødning. Dit citrontræ (og alt andet grønt) vil elske det!

3. Smid dem i komposten

Bananskræller nedbrydes hurtigt og booster hele din kompost med vigtige mineraler. De fungerer som det perfekte grønne materiale i balancen mellem grønt og brunt.

Farvel til bladlus!

Flere haveelskere oplever, at bananskræller omkring planterne kan holde små skadedyr væk – især bladlus. Om det er duften eller strukturen, der virker, vides ikke med sikkerhed – men vi siger: prøv det!

Øko > ikke-øko

Brug helst økologiske bananer, da konventionelle bananer ofte er sprøjtet. Du vil jo ikke tilføre kemikalier til din ellers naturlige grønne zone.

Opbinding af træer: Sådan sikrer du dine nyplantede træer mod vind og vejr

Læs også: Opbinding af træer: Sådan sikrer du dine nyplantede træer mod vind og vejr

Gødning af hæk: Sådan får du en tæt og frodig hæk

Læs også: Gødning af hæk: Sådan får du en tæt og frodig hæk