Skalstolen: Et unikum af dansk møbeldesign

Jonas Chan — 11. feb 2021 09:15

De danske design møbler findes i flere hundrede forskellige afskygninger og former, og findes i endnu flere hjem og virksomheder. Det gør de fordi det danske design er noget helt specielt, og noget danskerne er stolte af. 

Historien om det gode håndværk, det kreative og innovative design, og materialer i topkvalitet er en historie der fortælles igen og igen i kraft af de mange forskellige designs der er blevet skabt i tidernes løb. Den går også igen i mange nutidige designs og hos mange nye møbelfirmaer, der alle gør en dyd ud af at gøre de bedstes kunst efter i deres egen produktion og eget design.

I denne artikel tager vi et kig på Skalstolen, der er en af mange designs som den dansk-tyske Hans J. Wegner har kreeret gennem hans liv som arkitekt og møbeldesigner. 

Endnu et design af Hans Wegner

Skalstolen er nemlig en af mange Wegner designs der kun er steget i værdi og popularitet siden de blev lanceret og produceret. CH07 skalstolen der blev introduceret i 1963, men først rigtig blev populær efter dens relancering i 1998, er en elegant, trebenet stol, der er forholdsvist lav i forhold til den typiske stol. Den fås i lige så mange varianter som fantasien kan forestille sig, med forskelligt sæde og ryglæn, eksempelvis polstret og ikke polstret, i flere forskellige materialer. 

Wegners filosofi

Wegners filosofi var at et design skal være gennemført og elegant fra alle sider, hvilket gør at stolen virkelig kan vises frem og står ud fra andre stole. Dens anderledes form er produceret i finertræ som er formspændt til at give den unikke skalstole form. Desuden gik Wegner også op i at hans designs var komfortable både at se på og at sidde i. Dette afspejler sig blandt andet i det særlige design og materialerne den er bygget i. 

Danske designmøbler passer ind i ethvert hjem, og en skalstol vil især pynte dit hjem, og det vil den gøre flere år frem. 

Andre designs af Hans Wegner

Andre af de mere end 500 forskellige møbler som Wegner har designet, som du måske kender til, er Påfuglestolen fra 1947, loungestolen fra 1950 eller Cigarstolen fra 1955. Du kender dem måske ikke ved navn, men de danske designklassikere af Hans Wegner, og mange andre designere og møbelfabrikker, er kendt af mange danskere og også i udlandet verden over. De klassiske designs går desuden igen i mange nyere designs.