Skal man anskaffe sig en opvaskemaskine, eller tage opvasken i hånden?

MGDK — 28. mar 2022 09:15

Annoncørbetalt indhold

Mange danske hjem har en moderne opvaskemaskine. Det er efterhånden en ret normal luksus. Bare smid servicen ind i maskinen, tryk på knappen, og så behøver man ikke at tænke mere over det, indtil den skal tømmes. Man sparer en hel del praktisk besvær ved at eje en opvaskemaskine, i forhold til hvis man skulle vaske det hele op i hånden. Der er dog også ulemper ved at have en opvaskemaskine. Læs med her, og find ud af, om du skal købe en opvaskemaskine, eller vaske op i hånden.

Klimabekymringen

En opvaskemaskine bruger rigtig meget vand. Det er velkendt, og et slags offer for, at vi slipper for selv at stå i lang tid og vaske op. Der er generelt meget klimamæssigt uhensigtsmæssigt ved at bruge opvaskemaskine. Hvis man går op i at passe på klimaet, så vil man også lægge mærke til hvor meget plastik og emballage der benyttes, i forbindelse med at vedligeholde maskinen. Bare de små sæbe firkanter har typisk en masse plastisk om sig, og afspændingsvæske er også noget man skal købe igen og igen. Selve maskinen skal også produceres og sendes rundt, alt efter i hvilke lande de forskellige deles kan laves. 

Så klimamæssigt er en opvaskemaskine måske ikke det oplagte valg, da man undgår en del CO2 udslip ved at tage opvasken i hånden. Hvis du tænker på klimaet, så overvej at vaske op i hånden - det vil planeten takke dig for. Så kan du også nyde det ekstra meget, når du fx. er på ferie et sted med opvaskemaskine. Mange danskere tager til lande som Spanien for at slappe af, og her kunne du med fordel finde en dejlig bolig med opvaskemaskine. Tjek https://boligerspanien.dk/ hvis det lyder som noget for dig.

Hvad er fordelene ellers, ved at vaske op i hånden?

Det er svært at forestille sig, at der skulle være andre fordele ved at vaske op i hånden, end den klimamæssige fordel. Og det virker det egentlig også irriterende at bruge en masse tid på at vaske op i hånden, hvis man er vant til at maskinen klarer sagerne for en. Dog kan det også være gavnligt og endda rart at vaske op i hånden, da det udløser dopamin at klare en sådan praktisk opgave. Det kan medføre en følelse af, at man får styr på sagerne selv. Det giver jo en tilfredsstillende fornemmelse at tage kontrol over sit daglige liv på en positiv måde.

Dagligdagsritualer

At vaske op i hånden, kan ses som et dagligdagsritual. Det skal gøres, og det skal det jo faktisk hver eneste dag der går. Hvis man er i en situation, hvor man ikke har en opvaskemaskine, så er der ikke andet at gøre, end at lære at holde af det. Det er jo sjældent i vores moderne liv, at vi ikke bliver direkte stimuleret, og mon ikke at vi har godt af noget ro. For når man har hænderne i opvaskebaljen, kan man ikke lave ret meget andet. Hvis du alligevel står tilbage med en følelse af, at du spilder tiden, når du vasker op, kan du også overveje at lytte til en lydbog eller en podcast imens.