Sidste udkald for familiesalg til lave priser

Redaktionen — 14. apr 2019 05:22

De offentlige vurderinger står over for en stejl stigning, og det betyder, at det er ved at være sidste chance for at sælge til familien til favorable priser.

Hvad enten det er ejerlejligheden eller sommerhuset, der skal gå videre i familien, er det nu du skal overveje at slå til, mens priserne er lave.

Familieoverdragelser har hittet i de senere år, og det er ikke mindst fordi, der er nye vurderinger på vej fra det offentlige.

Ifølge Boliga blev steg salget af ejerlejligheder inden for familier fra 1.902 lejligheder i 2016 til 2.601 sidste år på landsplan og salget af ejerlejligheder i København steg i perioden fra 845 til 1.175.

Men det er ikke kun ved lejlighederne, at familiesalget hitter. Også ved salget af sommerhuse er der sket en stigning i årene. I 2016 blev der solgt 1.676 sommerhuse på denne måde, og sidste år var det tal vokset til 1.938.

Ved villa- og rækkehushandler er der kun en lille stigning på 500 handler i perioden.

Billige lån og offentlige vurderinger trækker

Det er næppe tilfældigt med stigningerne, for lige nu ligger de normale udbudspriser et godt stykke over de offentlige vurderinger, og gør man brug af den særlige regel, der foreligger i boliglovgivningen, kan det altså lade sig gøre at sælge boligen til et nærtstående familiemedlem til den seneste offentlige vurdering og ovenikøbet gøre det med yderligere 15 % i nedslag.

Normalt skal der betales skat af gaver over et vist beløb til et nærtstående familiemedlem, men her sparer man altså en god klat penge, for de 15 % og købet til en fordelagtig pris tæller nemlig ikke som gaver, og er derfor heller ikke beskattet.

Familiehandel betyder altså, at du i princippet kan overdrage ret store summer, eller rettere værdier, fra forældre til børn takket være de stillestående ejendomsvurderinger.

Den sidste fordel forsvinder med det nye ejendomsskattesystem, og de nye offentlige vurderinger der kommer i juli 2020.

Nedslaget ved familiehandel øges ved samme lejlighed fra 15 til 20 procent, men det har ganske lidt betydning i forhold til de nuværende lave offentlige vurderinger, for en bolig i dag med en offentlig vurdering på 1 million kroner, kan sagtens have en markedsværdi på eksempelvis 2 millioner kroner.

Dertil kommer så nedslaget på 15 %, hvilket betyder at boligen lige nu kan købes af børnene for blot 850.000, mens samme bolig til samme markedspris efter de nye vurderinger måske står til 2 millioner kroner og med 20 % afslag kommer til at koste hele 1,6 millioner kroner.

Og så er der lige den krølle på halen, at det aldrig har været billigere at optage lån, da renten er helt i bund, hvilket betyder at der er betydelige gevinster at hente for de yngre generationer lige nu.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *