Når vandstandene stiger i havene, skal der tænkes i nye baner for fremtidens byer og boliger. Bjarke Ingels Group (BIG) er klar med deres fremtidsvision.
Fremtiden ser både våd og dyster ud, for ifølge UN Habitat, har til opgave at promovere bæredygtig udvikling i bymiljøer, kommer de fremtidige stigninger i havvandet til at påvirke 90% af verdens storbyer i 2050.
Det betyder, at der skal tænkes alternativt, og det er netop det BIG har gjort med deres projekt, hvor byerne laves af moduler, der kan sættes sammen alt efter størrelsen af byen.
Projektet Oceanix City er lavet i samarbejde med FN, en udviklingsvirksomhed for flydende storbyer, Ocenanix og Messachusetts Institute of Technology (MIT).
De første flydende byer kommer til at være i de tropiske samt subtropiske egne i verdenen, fordi det er her de mest udsatte områder befinder sig.
Visualisering: Bjarke Ingels Group
Visualisering: Bjarke Ingels Group Fleksibilitet er fremtiden for byerne
De nye maritime byer er forankret i FNs Verdensmål for Bæredygtig Udvikling, og Bjarke Ingels, der er stifter og partner i BIG, mener at fleksibilitet er en vigtig faktor på dette område.
Byen skal simpelthen kunne ændres og tilpasses med tiden, så den kan udvikle sig fra mindre kvarterer på blot 300 beboere til en hel by på helt op til 10.000 og videre til en rigtig storby.
Det skal altså være muligt at skalere i det uendelige.
For at kunne gøre det, kræver det bl.a. at bygninger holdes under syv etager, så der er et solidt, der kan modstå havvinde, og at tagfladerne foldes på en sådan måde, at der bliver maximal plads til solceller.
Beboerne skal have mulighed for at dyrke deres egne afgrøder, og derfor vil der i midten af hvert modul være en byhave.
Under havoverfladen er der også taget hensyn til miljøet, og her vil Biorock-koraller sikre et dyre- og plantelivet. Der vil bl.a. blive dyrket alger og østers samt andre havdyr, der bidrager til at holde vandet rent og sikre økosystemet i havet.
Visualisering: Bjarke Ingels Group
De modulopbyggede byer sikrer, at byerne kan bygges relativt hurtigt, og med blot seks moduler, er det muligt at skabe en selvforsynede landsby, der med sine flydende 12 hektar kan rumme helt op til 1650 beboere.
Der er lagt op til at transporten skal foregå til fods eller via elektriske både. Om det bliver den endelige løsning på det område, eller om der måske i stedet kan komme broer, der på mange måder vil være en mere praktisk løsning, er uvist, men der er mange hensyn at tage i de nye og miljøvenlige byer.
Alle byer, uanset størrelse, får en havn i centrum, der skal fungere som samlingssted for sociale aktiviteter, hvad enten byen er på 500 indbyggere eller 10.000 indbyggere.
Visualisering: Bjarke Ingels Group
Visualisering: Bjarke Ingels Group