Sådan vælger du de rigtige fliser til badeværelset

MGDK — 13. okt 2022 08:41

Annoncørbetalt indhold

Fliser indgår ofte som en naturlig del af vores badeværelser. Den måde du vælger at bruge fliser til at indrette dit badeværelse med, har en effekt på dit badeværelses udtryk. Hvis du skal til at indrette et helt nyt badeværelse eller renovere et gammelt, er det vigtigt at tænke over, hvor du vil have fliser, hvordan de skal se ud og hvor meget af rummet, fliserne skal fylde. Her får du nogle gode råd, der kan gøre det nemmere for dig at vælge de rigtige fliser på badeværelset.

Hvor store skal fliserne være?

Den størrelse fliser du vælger, har en effekt på det udtryk dit badeværelse får.

Men det betyder ikke, at du skal gå efter små fliser, hvis du har et småt badeværelse, eller omvendt. Det afhænger alt sammen af, hvilket udtryk du går efter.

Vælger du små fliser, vil dit badeværelse fyldes med mange små fliser, som er med til at markere størrelsen på dit badeværelse, om end det er småt eller stort. Små fliser har også en praktisk funktion, da fliserne ikke har det samme behov for et plant gulv, som store fliser har. De er lettere at bruge til at skabe fald ved afløb og tilpasse til gulvets skævheder.

Store fliser giver et helt andet udtryk og andre funktioner end små fliser. Der er som nævnt flere praktiske udfordringer i forhold, hvordan fliserne lægges. Hvis du ikke har et rimelig jævnt gulv, vil det være sværere at lægge store fliser på dit badeværelse. Dog giver store fliser et helt andet udtryk, så hvis du ønsker at skabe en rolig atmosfære, skal du gå efter store fliser. Fliserne er færre og smelter sammen, så gulvet ligner en overflade, der er samlet og forbundet.

Hvor mange fliser?

Det er ikke kun størrelsen på fliserne og dit rum, der er med til at give et bestemt udtryk. Hvor du placerer dine fliser, eksempelvis om det er på nogle bestemte steder, hvor der løber vand, eller om det er hele badeværelset, du vil fylde med fliser, vil have forskellige effekter på dit rum.

Ønsker du et udtryk der signalerer fred, ro og wellness, kan det være en god ide at udvælge fliser til badeværelsets vådzoner. Med fliser udvalgt til områder hvor du skal bruge vand, undgår du at vand kommer i kontakt med rummets andre overflader, og du får et mere roligt og afslappet udtryk, end hvis du fylder hele rummet, altså både væg og gulv, med fliser.

Fliser på både gulv og vægge vil derimod give et andet og mere dominerende udtryk. Fliser overalt i rummet kan indrettes på flere måder ud fra forskellige flisestørrelser. Hvis du ønsker fliser overalt, men ikke vil have et for tungt udtryk, kan du for eksempel gå efter små fliser til området omkring håndvasken og i brusenichen, og bruge store fliser til gulvet. På den måde vil fliserne i de områder, hvor der løber vand også stå tydeligere frem.

Hvilken flisetype?

Der findes to typer af fliser, som er de grundlæggende materialer, du kan vælge i mellem, når det kommer til fliser på badeværelset. Det er natursten og keramiske fliser.

Kendetegnet ved keramiske fliser er, at de består af ler og andet materiale som brændes ligesom andet keramisk materiale. Fliserne er solide og holdbare, og kommer i et stort udvalg af farver, mønstre, størrelser og design. Det gør det let for dig at skabe lige det udtryk, du ønsker og appellerer primært til det skarpe og rene udtryk.

Hvis du derimod ønsker at skabe et udtryk, der er mere forbundet til naturen og det rustikke, så er fliser til badeværelset i natursten, det du skal vælge. Hver en flise er forskellig i sit udtryk og præget af naturen og forandringerne i de jordlag, den har befundet sig i. Materialet er lavet af sten, der er blevet hugget ud af eksempelvis klipper. I forhold til keramiske fliser er materialet langt mere råt at se på, og du kan mærke, hvor rustikke naturstene er, til forskel for de keramiske fliser.

For at skabe et bestemt udtryk, er det vigtigt at forstå effekterne af de valg du tager, når du skal ud at vælge fliser på badeværelset.