Sådan opdaterer du det gamle parcelhus

Redaktionen — 25. feb 2019 00:22

Trænger dit gamle parcelhus til en opfriskning, får du her en guide til, hvad du kan gøre for at forvandle oldtidsrelikviet til en fremtidssikret lækkerbisken.

De gamle parcelhuse fra 1960- og 70’erne var ikke mindre end en revolution, da de så dagens lys og gjorde det muligt for flere at få egen grund under fødderne.

De gav mulighed for at skifte livet i grå og triste lejligheder ud med lys, luft, egen have og ikke mindst eget toilet og bad, som ikke altid var en selvfølgelig i de tidlige år.

Og det kunne endda lade sig gøre til en rimelig penge, så nogle flyttede nærmest fra slum med lokum i gården og til ren luksus med badekar.

Men vi er blevet en del mere kræsne siden.

Og selvom du kan male og tapetsere dig fra meget, kan der være lang vej til at få det til appellere til nutidens kræsne boligkøbere. Dels er det for mange svært at overse husets ydre udseende, og dels er der mange der ikke ønsker at slå sig til tåls med en indretning, som de ikke føler passer til nutiden.

Men så er det jo godt, at det faktisk er muligt at gøre noget ved det, og det behøver hverken at være en umulig eller uoverskuelig opgave og alt efter, hvilke projekter som du kaster dig over, kan du både lave billige forbedringer og forbedringer i den dyre ende.

Køkkenet

De ofte små separate køkkener kan let åbnes ved at vælte en væg. Væggen ud til køkkenet er sjældent bærende, så få den væk, så stue og køkken går ud i et.

Bad og toilet

Der er ofte indbyggede skabe i de gamle parcelhuse. Se evt. på om nogle af dem gør det muligt at ombygge gæstetoilettet til et nyt badeværelse.

Værelser

I nogle huse er der værelser nok til, at det kan det lade sig gøre at vælte vægge mellem børneværelserne og nøjes med et mindre for at tilfredsstille tidens trend med store børneværelser. I andre tilfælde kan et værelse for enden af en gang gøres større ved at give det et stykke af gangarealet og lave en ny dør.

Hvis det er muligt, så se om du kan lave en løsning, der adskiller børneafdelingen fra forældreafdelingen.

Loft og lys

Selvom parcelhusene har den fordel, at de er udstyret med relativ store vinduer, forekommer mange af dem mørke i det. Ikke mindst, hvis der er de traditionelle lidt mørke trælofter.

I den billige ende kan du her maleloftet med hvid maling eller malinger der får det til at se ud som om at loftet er ludbehandlet.

I den dyrere kan du tænke over, om det kan lade sig gøre at lave en loft til kip-løsning, og i samme skynding 

hvor der kan isættes ovenlys. Det ændrer også på husets gammeldags udseende udefra.

Facader

Det er nærlæggende at pudse facaden op, hvis den består af kedelige gule mursten, men du kan også vælge at gå andre veje og beklæde hele eller dele af facaden med sort træ.

Tag eventuelt en arkitekt med på råd, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere ombygningen af dit hus.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *