Sådan øger du bedst prisen på din gamle bolig

Redaktionen — 21. apr 2019 15:50

En ældre og dårligt vedligeholdt bolig kan koste dig penge, hvis du ønsker at sælge eller optage lån i friværdien. Se hvordan du forbedrer den.

Hvad skal du lægge vægt på, hvis du ønsker at forbedre værdien af din bolig?

Kan det betale sig at lave nyt køkken eller bad, eller skal du gå efter at gøre noget ved boligens energimærke.

I mange tilfælde, kan det godt betale sig at hælde penge i det sidste, da du kan lægge i omegnen af 50.000 kr. oveni prisen for hver energiklasse, som du kan rykke huset op, og ifølge Dansk Byggeri, ligger en energirigtig bolig rigtig højt på listen over det som en ud af fire boligkøbere vil have.

Så kan du eksempelvis rykke dit energimærke fra et G til et B, når du skal sælge boligen skal sælges, er der altså langt flere penge at hente af den vej end ved for eksempel at putte et dyrt køkken eller bad i. 

De 50.000 kr. er nemlig blot et gennemsnit, viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse. Således kan du med nye energivenlige vinduer og hulmursisolering i nogle tilfælde rykke prisen med mere end 100.000 kr., når huset går en energiklasse op.

Når der laves køkken og bad er det bl.a. en smagssag, og derfor tillægger nye købere ikke nødvendigvis køkkenet eller badeværelset den samme værdi, som det har kostet at lave, så her handler det måske mere om, at køkken og bad ikke er i så dårlig stand, at det ligefrem trækker boligen ned.

Energirenovering derimod fremtidssikrer boligen, så driftsudgifter til bl.a. el og varme holdes nede samtidig med at miljøet skånes.

Og et er jo at købe en ny bolig – noget andet er, hvad det koster at sidde i den i de efterfølgende år. Så der er ikke noget at sige til at jo bedre energimærke, jo mere attraktiv bliver den og jo højere salgspris vil man kunne opnå.

Indtil videre har 650.000 bygninger i Danmark et energimærke, og det er et lovkrav, at boliger, der skal sælges eller udlejes skal udstyres med et energimærke.

Er din bolig en af de 225.000 boliger, der har energimærket E eller dårligere, kan der altså være rigtig god grund til at se på, hvilke forbedringer der kan betale sig at lave, inden du sælger.

Og det kan også være en god idé hvis din bolig ligger på et D, og måske et C, at kigge på, om det kan svare sig at gøre noget der kan rykket mærket yderligere, da de jo under alle omstændigheder konkurrerer mod A og B-mærkede boliger.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *