Sådan kan du tjekke om dit tag er ved at være kaput

Admin — 20. jun 2019 23:28

Taget er den mest udsatte del af huset og derfor er det en god idé at bruge de tørre sommermåneder til at gå det efter for fejl og mangler og se, om det er tid til at reparere eller udskifte.

Er du indehaver af et de gamle eternittage, der har helt 40 år eller mere på bagen, er det på tide af se på, om der skal repareres eller udskiftes.

Det skriver Nyheder24.dk.

Tørt og varmt vejr gør det nemlig lettere at se, om der er afskalning eller sprækker, så du bedre kan vurdere, hvor nedslidt det er.

Specielt de gamle eternittagene på 1960ernes og 1970ernes parceller er vigtige at holde øje med, da de har mange år på bagen og selvom eternittage med asbest er ret holdbare, er det ikke det samme som at de holder evigt, og man skal være forsigtig, når man tjekker det, for de kan være møre.

Tegn på et nedslidt tag

Men hvad skal du så kigge efter?

  • Forvitringer - er der forvitringer i overfladen tyder det på, at pladerne er nedslidte. Forvitringer kan eksempelvis være frostsprængninger, som giver afskalninger af tagpladerne. 
  • Manglende fiberskiver - Under de skruer, der holder tagpladerne på plads, sidder der små fiberskiver. Disse bliver med tiden stive og falder ud. 

Begge problemer kan medføre at der trænger nedbør ind i tagkonstruktion og isolering, og så er der risiko for skimmelsvamp og fugtskader og det er ligesom taget en dyr fornøjelse.

Det er en god idé at alliere sig med en professionel der kan vurdere, hvad der bedst kan betale sig i det enkelte tilfælde, medmindre du er handy nok til at selv stå for renovering eller udskiftning.

Asbestholdige eternitplader

Omkring 100.000 ejendomme har gamle asbestholdige eternittage, og her er det vigtigt at reparation eller udskiftning sker korrekt og at de gældende regler på området bliver overholdt.

Laver du det selv, må du for eksempel skære i de asbestholdige eternitplader. Hele tagpladen skal i stedet udskiftes. Denne type tage stiller store krav, hvis du vælger at nedtage det, og det er en bekostelig affære at bortskaffe tagpladerne.

I stedet for at udskifte det, kan du i stedet vælge at lægge et Decratag oven på det gamle. Det vejer ikke så meget, så du skal ikke spekulere på konstruktionen af huset. Er du mere til et tegltag, skal du for eksempel sikre dig at huset kan holde til det noget tungere tag.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *