Sådan gør du køkkenhaven forårsklar

Redaktionen — 01. feb 2019 11:37

Der er er meget at gøre i haven om foråret -ikke mindst i køkkenhaven, der er en opgave for sig. Se her, hvad du skal nå i februar, marts og april, for kunne nyde den dejligste køkkenhave sommeren over.

 Fjern ukrudt

Efter en lang vinter er det godt at lægge ud med at få has på så meget ukrudt som muligt. 

Jo bedre du luger nu, jo mindre skal du trækkes med i løbet af resten af året, så hiv ukrudtet op, inden det får slået alt for lange rødder, så start gerne allerede i februar eller marts, mens jorden stadig er kold. Regn med at luge ca. hver tredje uge, eller nap det når du ser det.

Få overblik og planlæg

Foråret er et godt tidspunkt at gøre status. 

Har du alt, hvad du skal bruge til at lave den køkkenhave, som du ønsker, eller mangler der noget i redskabsskuret, fordi det er væk eller er gået i stykker?

Der er ikke noget ved at være godt i gang og så opdage, at det man skal bruge, er væk. 

Du skal også afgøre, hvad der skal plantes hvor i køkkenhaven. Har du for eksempel kartofler, skal de flyttes til et nyt sted. 

Hvilke grøntsager vil du fortsætte med at have, og der nogle nye afgrøder, som du kunne tænke dig at prøve kræfter med.

Husk at tage hensyn til nyttedyrene, og sørg for at der er planter til dem også, så de kan hjælpe med at passe på din have resten af året.

Vent med at tage i plantecenteret indtil du har et billede af, hvordan den endelige have skal se ud i den kommende sæson.

Du kan læse mere om, hvilke planter der er gode for nyttedyrene her. LINK

Farvel til dræbersneglene

Nogle dyr er kun irriterende og det er dræbersneglene. Derfor er det en god idé at få fat i dem, inden de begynder at formere sig og overtage haven. De begynder at røre på sig i april.

Du skal nok lede lidt efter dem i begyndelsen, da de gemmer sig under sten og blade. Få dem aflivet på den mest humane måde, som det er muligt, og husk også at samle snegleæggene.

Forspiring og klargøring

Nogle planter har godt af at forspire, og dem skal du typisk i gang med i marts. Kartoflerne skal for eksempel forspire fra starten af marts.

Begynd også at så grøntsagsfrø i vindueskarmen eller i drivhuset, så du kan få en tidlig høst.

2-3 uger før der skal sås i køkkenhaven, skal der lægges kompost på, så den er klar til, at afgrøderne kan trænge igennem.

Lav et sneglehegn til at holde sneglene ude af dine grøntsager.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *