Risengrød under dynen

bolignyt — 25. jun 2019 23:53
Risengrød under dynen

Risengrød er meget mere end julespise. Det kan spises året rundt, og du behøver ikke engang at stå over den i 45 min. Se, hvordan du laver risengrød under dynen.

Cremet og lækker med en duft af kanel og sød og krydret smag!

Sådan tænker de fleste om risengrød

Men tre kvarter over komfuret og en gryde der koger over og/eller er brændt på i bunden og skal renses bagefter, slukker (jule)lysene i øjnene på mange.

Men der er heldigvis flere måder at undgå det sidste scenarie på, og du sparer både tid og energi – såvel din egen som elektricitet i skyndingen.

Sådan laver man risengrød under dynen

Uanset hvordan du vender og drejer det er du i de fleste tilfælde nødt til at starte på en kogeplade, men først grøden er kommet i kog, kan den passe sig selv og koge færdig under dynen.

Risengrød under dynen lyder måske lidt sært, men det er et gammeldags og effektivt trick, der giver perfekt grød uden ekstra rengøring og irriterende spildtid over komfuret. 

Så hvordan gør man det så?

Start med at finde en tykbundet gryde, der har et tætsluttende låg.

Du skal bruge:

  • 2 dl vand
  • 1 tsk. salt 
  • 185 g grødris 
  • 1 liter mælk

Vand, ris og salt hældes i gryden og koges langsomt op. Rør i den ind imellem for at undgå at risene sætter sig fast i bunden. Lad den koge i 4-5 min. 

Herefter tilsættes mælk til gryden, som nu får lov til at koge stille og roligt op. Rør i gryden med jævne mellemrum. Når gryden er kommet i kog, sættes låget på gryden.

Tilsæt mælk og kog mælk og ris et par minutter, mens du rører i gryden. Kom låg på gryden.

Bred aviser ud på sengen og sæt gryden på sengen. Derefter pakker du gryden godt ind i dynen og slutter af med at lægge endnu en dyne eller et tæppe hen over for at holde på varmen.

Du kan nu efterlade den og lade den passe sig selv – faktisk kan du sagtens efterlade den der en times tid eller to, hvis du har brug for det, men helst ikke så meget længere, for der skal jo nødig begynde at udvikle sig bakterier i den.

Men har du ikke tid eller tålmodighed til at vente så længe, kan du efter ca. 45 min. sætte gryden tilbage på kogepladen og koges langsomt op under omrøring som afslutning, inden den er klar til at servere på traditionel vis.

Har du ikke lyst til at bruge sengen, kan du også købe eller lave en høkasse, som man også gjorde brug af i gamle dage for at spare på brændet.

Du kan også anvende en flamingokasse. Uanset hvilken type du vælger skal du isolere den med hø.

Såvel seng som høkasse kan bruges til at frembringe mange andre retter, såsom kogte kartofler og gryderetter.

Risengrød i trykkoger

Hvis du synes, at der er for meget arbejde i denne fremgangsmetode, kan du vælge at koge grøden i en trykkoger. En trykkoger koster fra omkring 500 kr. og opefter, men er en god investering, da den sparer en del tid og energi og kan anvendes til mange retter.

Her slipper du også for brændt gryde og grød der koger over. Du skal blot bruge en tykbundet glasskål, som du hælder ingredienserne i. Rør rundt.

Hæld et par dl. vand i bunden af gryden og sæt indsatsen i. Derefter kan du sætte glasskålen ned i og lukke låget og koge gryden op. Når trykkogeren er, hvor den skal være, skrues der ned for gryden og så får den lov til at stå og hygge sig 15 min.

Derefter tages trykkogeren af varmen og får lov til at køle ned, mens trykket aftager, og så er grøden klar til servering.

Dette er den allerhurtigste metode.

Risengrød i mikroovn

Med en mellemtid på ca. 30 min. kan mikroovnsmetoden også anvendes, hvis du vil undgå at grøden brænder på.

Men er I mere end et par personer, er det måske ikke den mest praktiske.

Du skal bruge:

  • 2 dl. vand
  • ½ tsk. salt
  • 1,5 dl risengryn
  • ½ liter mælk

Hæld vand, salt og ris i en skål og rør rundt.

Dæk skålen med film eller et tæt sluttende låg og giv blandingen 5 minutter på fuld effekt.

Tilsæt mælken og rør i grøden, inden du sætter den tildækket tilbage i mikroovnen og giver den en tur i ca. 5 minutter.

Hold øje med mælken. Når den koger, skal du slukke.

Fjern låget og skru effekten ned til det halve og lad grøden koge færdig i ca. 20 minutter.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *