Plantorama i Vallensbæk kickstarter havearbejdet med fødselsdagsfest

Redaktionen — 19. mar 2019 14:10

Ovenpå den milde vinter begynder havearbejdets glæder og pligter tidligere end normalt. Plantorama i Vallensbæk markerer forårets tidlige indtog og inviterer til fødselsdagsfest den 24. marts. 

Efter februars varmerekord på 15,8 grader blev tangeret og månedens middeltemperatur ifølge DMI landede hele 4,2 grader over klimanormalen, anbefales haveentusiasterne at tyvstarte havearbejdet.

Plantorama på Vejlegårdsvej i Vallensbæk inviterer alle haveinteresserede til fødselsdagsfest, med forårets komme som det altoverskyggende tema. Begyndelsen på havesæsonen markeres søndag den 24. marts med gratis rundstykker og kaffe klokken 9.00 samt lagkage og kaffe klokken 15.00.

– De fleste har bemærket, at temperaturerne især hen mod slutningen af februar var højere end normalt, og det har betydet, at vi kan komme tidligere i haven, end vi plejer. Nogle af de opgaver, vi normalt skal vente med til april, kan vi faktisk tage fat på med det samme, siger Thomas Birkelund Eriksen, der er centerchef i Plantorama Vallensbæk.

Haveeksperten giver her sine bedste råd til, hvilke opgaver der med fordel kan tages hånd om i det tidlige forår.

Frø skal forspires

Ved at sætte frø til forspiring i marts får du mulighed for at tyvstarte sæsonen. Det er også nu, kartofler skal lægges til spiring, mens blomsterknolde som dahlia, begonia, hage- og skærmlilje har godt af at komme i havekrukker, så de kan nå at sætte rødder. Vent dog, til der ikke er risiko for nattefrost, med at stille krukkerne udenfor.

Græsplænen skal gødes

For at få en flot, grøn græsplæne til sommer, kan du i år gøde den allerede fra midten af marts. Det giver græsset næring til at konkurrere med ukrudt og mos. Riv først gamle blade og grene sammen, og fjern det værste mos med en mosrive.

Fjern spirende ukrudt

På grund af det milde vejr er ukrudtet allerede begyndt at pible frem mellem fliser og langs mure. Skynd dig derfor ud med hakkejernet og få det fjernet – så kan du sagtens nå at komme det i forkøbet og undgå, at det hurtigt breder sig og blive uoverskueligt. Du kan eventuelt topdresse i bede og langs hækken med komposteret champignonmuld, der forhindrer rodukrudt i at spire frem.

Plant forårsblomster i havekrukker

En lang række forårsblomster egner sig normalt til at blive udplantet i rengjorte havekrukker med frisk jord i april – i år kan vi begynde i marts. Ved forårsblomster er det vigtigt at være opmærksom på placeringen, så de får den rette mængde sol eller skygge. Alt efter hvilken blomst du planter er der nemlig stor forskel på, hvad den enkelte sort foretrækker.

Krukkeplanter skal ompottes

Hvis du har haft krukkeplanter stående i garagen eller udestuen henover vinteren, kan de komme frem igen allerede nu – vent dog til risikoen for nattefrost er ovre med frostfølsomme planter som for eksempel dahlia, skærmlilje og pelargonie. For at give de bedste vækstbetingelser er det en god idé af give dem en ompotning med frisk jord. Det bør mindst gøres hvert andet år.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *