Nyheder
Lån til renovering af bolig – dette skal du vide
Sponsoreret indhold At renovere sin bolig kan være en stor udgift, som det kan være nødvendigt at låne penge til. Ligesom der findes mange gode grunde til at renovere, findes der også masser af forskellige muligheder for finansiering. I denne artikel gennemgår vi nogle af mulighederne og nogle af de ting, der er vigtige at […]
Sponsoreret indhold
At renovere sin bolig kan være en stor udgift, som det kan være nødvendigt at låne penge til. Ligesom der findes mange gode grunde til at renovere, findes der også masser af forskellige muligheder for finansiering. I denne artikel gennemgår vi nogle af mulighederne og nogle af de ting, der er vigtige at overveje, så du er godt klædt på til at vælge, hvordan du skal finansiere din renovering
Hvilken type renovation drejer det sig om?
Et godt sted at starte kan være at gøre det klart, hvad det er, du gerne vil renovere, og hvorfor. Det spiller nemlig en vigtig rolle for, hvilken type lån til renovering af bolig der er rigtig for dig.
Haster det?
Er det vigtigt, at renoveringen sker lige nu, eller er det noget, der kan vente, til du eventuelt selv har sparet op? Hvis det f.eks. drejer sig om en vandskade eller et utæt tag, er det noget, der haster. Så kan det påvirke flere dele af din bolig, og den kan miste værdi.
Øger renoveringen værdien af din bolig?
At lave f.eks. et nyt badeværelse eller køkken kan øge den samlede værdi af din bolig. Hvis du bor i en andels- eller ejerbolig, kaldes dette friværdi. Friværdien er kort forklaret forskellen mellem, hvor meget din bolig er værd, og størrelsen på din gæld i den. Der er to måder at få en større friværdi på: Du kan enten afdrage på din boliggæld, eller du kan øge værdien af din bolig. En rigtig god måde at gøre det sidste på er netop at renovere.
Her kan du beregne din boligs friværdi
Lav et budget
Nu har du et overblik over, hvad årsagen til renoveringen er, og hvordan den påvirker din boligs samlede værdi. Det næste trin er at lave et budget. At lave et budget er vigtigt for, at du kan finde den bedste måde at finansiere din renovering på.
Nogle vigtige punkter i dit budget kan være:
- Materialeomkostninger
- Udgifter til håndværkere
- Omkostninger til finansiering
Hvordan vil du finansiere materialerne?
Materialeomkostninger siger nok sig selv: De dækker selvfølgelig over de materialer, der indgår til renoveringen. Men husk også forbrugsvarer som f.eks. afdækning, leje af maskiner eller transport. Og hvad med møbler til indretning? Hvis du f.eks. laver en ny tilbygning eller sætter dit køkken i stand, kan du jo have behov for nye eller flere møbler.
Husk håndværkerfradraget
I Danmark kan du få skattefradrag for udvalgte håndværksydelser. Håndværkerfradraget dækker kun over selve ydelsen og ikke materialerne, så her er det vigtigt, at du har budgetteret rigtigt. Fradraget er på ca. 26 %, så hvis din håndværkerregning er på f.eks. 3.000 kr., sparer du ca. 780 kr i skat. For at få mest mulig værdi og de laveste udgifter for at finansiere er det vigtigt at spare, hvor du kan.
Her kan du læse de generelle betingelser for håndværkerfradrag.
Find det rigtige lån til renovering af bolig
Der findes mange forskellige måder at finansiere en renovation af din bolig på. De kan groft deles op i to grupper: Et lån i din bank eller realkreditinstitut eller hos en privat låneudbyder.
At finansiere gennem banken
For at låne penge til dit boligprojekt i banken eller kreditinstituttet skal du lave en låneansøgning. Den skal blandt andet indeholde følgende punkter:
- dit forventede budget for byggeriet
- hvor lang tid du forventer, at projektet vil tage
- tegninger eller beskrivelser af byggeprojektet
- tilbud fra håndværkere
Banken vil herefter vurdere din ansøgning og beslutte, om du kan låne penge og til hvilken pris. Du kan læse meget mere om bankernes finansiering af byggeprojekter hos Nordea.
At finansiere uden om banken
At få et tilbud på lån gennem banken kan være en lang og svær proces, og i sidste ende er det banken, der afgør, om du kan låne pengene hos dem. En hurtigere måde at få et lån til renovering af bolig på kan være at låne pengene hos en anden låneudbyder. Det kan være et forbrugslån, kviklån eller andet, men fælles for dem er, at du her får en meget kortere svartid og en simplere ansøgningsproces. Der findes masser af forskellige låneudbydere og typer af lån, så her er det vigtigt at holde øje med omkostningerne og betingelserne. Men i sidste ende kan det være en god og fleksibel løsning for at finansiere din boligdrøm.
Eksempel: 100.000 kr. o/5 år: Eff.rente 9,64%. Kostnad 25.246 kr. Totalt 125.246kr.