Nyheder

Kortal

Det er nemt at finde dit hus med Google, men her får du kun et billede af, hvordan det ser ud i dag. Bruger du derimod en tjeneste som Kortal, har du mulighed for at få et kig ind i fortiden. Har bedstes hus altid set sådan ud eller har det oprindeligt haft et helt […]

kortal.jpg
Af 19. juni 2019

Det er nemt at finde dit hus med Google, men her får du kun et billede af, hvordan det ser ud i dag. Bruger du derimod en tjeneste som Kortal, har du mulighed for at få et kig ind i fortiden.

Har bedstes hus altid set sådan ud eller har det oprindeligt haft et helt andet udseende? Og hvad med dit eget hjem og naboens?

Interesserer du dig for lidt for enten din families historie eller måske lokalhistorien i det område du er vokset op i eller bor nu, så er Kortal et uvurderligt værktøj til at blive klog på, hvordan det var engang.

Få adgang til fortiden med Kortal

COWI har siden 1995 lavet de såkaldte ortofotos, der viser landet set fra luften. Altså lidt ala Google, men endnu sjovere er det måske for de fleste, at det amerikanske luftvåben i 1954 gik på vingerne over Danmark og gjorde det samme.

Altså har du både mulighed for at tjekke dit eget barndomshjem ud samt dine forfædres, hvis du er nysgerrig efter at se, hvad der dukker op på de historiske ortofotos.

Og du kan få indblik i, hvor meget selve byen har bredt sig gennem tiden.

Men hvordan er det lige, at det kommer i stand med at soldater fra den amerikanske hær cirkler rundt over Danmark med et kamera?

Som du måske har gættet, drejede det sig ikke om en hyggetur for fornøjelsens skyld, og det var heller ikke fordi amerikanerne havde en særlig forkærlighed for Danmark at disse fotos kom i stand.

Det var derimod af ren og skær nødvendighed.

Anspændte fronter mod Øst og Vest

Nok var der fred efter anden verdenskrig, men situationen var særdeles anspændt.

I Øst blev der raslet med sablerne og i Vest blev der rystet i bukserne, for de vidste jo nok, hvilken frygtindgydende modstander, der befandt sig bag jerntæppet derovre.

Så I 1954 blev det besluttet, at det var nødvendigt med et overblik over de lande og områder, der lå i risikozonen, når det handlede om en eventuel invasion fra russisk side.

Danmark var, og er det stadig, i en position, der var attraktiv for russerne at besidde, og derfor blev det sammen med en del andre lande fotograferet på kryds og tværs.

Og det blev til hele 43.000 fotos rundt regnet og sikkert nogle lange dage i mørkekammeret.

Hele fotograferingen tog i alt tre uger, og der var flere fly i luften for at for at få de mange billeder med målestoksforholdet er 1:10.000 i kassen.

Sådan kan du se billederne på Kortal

Kortal er baseret på COWIs korttjenester på nettet og giver adgang til en masse værdifuld viden og data.

Kortal er ikke gratis, men der er jo også tale om en lidt speciel og ikke billig service her, når det drejer sig om luftfotos.

Prisen på et abonnement afhænger af, hvordan billederne påtænkes at skulle anvendes, og du kan få data fra hele landet i med abonnementsløsningen. Prisen er som udgangspunkt 10.000 kr. ex. moms for et helt år, men den kan som sagt være dyrere alt efter anvendelse.

Der skal altså indgås en aftale med COWI, inden du kan få adgang til samtlige luftfotos på Kortal.

Og det er selvfølgelig en fin løsning, hvis man er en virksomhed, organisation eller forening, men som privat, der er interesseret i at se, hvordan barndomshjemmet tog sig ud i 50érnes Danmark, er det formentligt en lidt for pebret løsning at gå efter.

Heldigvis er der selvfølgelig et alternativ – specielt når du ikke har brug for data for hele landet. Uanset om du er privat eller en mindre forening, kan du nøjes med at købe adgang til et udsnit af de mange luftfotos, så du kun får det, som du finder interessant. Prisen for denne løsning starter fra 2.500 kr. ex. moms og er dermed noget mere overkommelig.

Er dit interesseområde Samsø i 1954, er du dog fortsat så heldig, at du kan finde arkivbilleder helt gratis på hjemmesiden.

Tidligere var alle billederne fra dengang at finde kvit og frit på kortal.dk, men det er da altså blevet lavet om på sidenhen, så er du fra et hvilket som helst andet sted i landet, skal du altså til lommerne.

Rådgivningsvirksomheden COWI gennemfotograferer regelmæssigt hele landet.

COWI

COWI er en rådgivningsvirksomhed, der har til huse i Nordeuropa, men virksomheden arbejder med samfundsøkonomi, ingeniørteknik og miljø over hele verden såsom Afrika, Mellemøsten og Asien. Alene i Danmark har COWI 11 regionale kontorer.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.