Din sagsbehandlingstid for dit byggeprojekt afhænger af den kommune du bygger i, og alt efter hvor det er, kan den være den alarmerende lang.
Hvis du er heldig at bygge i den rigtige kommune, kan din byggesag blive behandlet på blot fem dage, men er du ikke, kan det tage helt op 141 dage før du eller håndværkerne kan gå i gang.
Det skriver Dagens Byggeri.
Vallensbæk har den laveste sagsbehandlingstid med et gennemsnit på blot fem dage, mens borgere i Dragør må væbne sig med tålmodighed og vente hele 141 dage på at få byggetilladelsen på plads.
Opgørelsen er for simple konstruktioner, enfamilieshuse samt industribyggeri, lagerbygninger og etagebyggeri for erhverv og for boliger.
Og forskellen kan ikke forklares med fejl og mangler i ansøgningerne, typen af byggeri eller forskellen på lokalplaner.
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius kalder ifølge websitet dagensbyggeri.dk forskellen for fuldstændig uforståelig, og siger at det i gennemsnit ikke burde tage mere 14 dage at behandle en sag og give byggetilladelse i gennemsnit.
Byggeloven er nemlig den samme i hele landet, og derfor burde der ikke være den store forskel kommunerne imellem, som opgørelsen viser at der er.
Byg på Syddjurs efter 12 dage og efter 133 dage i Svendborg
Problemet ses over hele landet og ikke bare i hovedstadsområdet.
Således kan du komme i gang efter 12 dage på Syddjurs eller 13 dage i Thisted, mens du skal væbne dig med tålmodighed i Hvidovre, hvor papirarbejdet tager 101 dage, og i Svendborg, hvor det i gennemsnit tager helt op til 133 dage.
Da ventetiden er gjort op fra den dag, hvor alle oplysninger foreligger kommunerne, kan ventetiden ikke forklares med mangelfulde ansøgninger, for kommunerne har jo så alle de oplysninger, som de skal bruge til sagsbehandlingen.
Men der er kun fire kommuner, der formår at sagsbehandle byggetilladelserne med en gennemsnitsventetid på maximalt 14 dage.
Og selv de frister, som er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) og som ligger på mellem 40 og 60 dage alt afhængig af bygningstype, bliver i mange kommuner overskredet med adskillige dage eller måneder.
Faktisk er det op mod halvdelen af kommunerne, der ikke formår at overholde de rammer der er sat i servicemålsaftalen mellem regeringen og KL.
I 2017 var den gennemsnitlige ventetid på landsplan for sagsbehandling 36 dage, men i 2018 er den steget til 46 dage i gennemsnit. Det viser tal fra Dansk Byggeri.