Byggeprojekter

I skyggen af global uro er Danmark i toppen af byggeøkonomier i Europa

Efter to års tilbagegang markerer 2025 et vendepunkt for den europæiske byggebranche. Men politisk og økonomisk usikkerhed lægger en dæmper på optimismen og skaber tvivl om tempoet i genopretningen. Det skyldes blandt andet de mangefacetterede negative konsekvenser af krigen i Ukraine og ændringer i USA’s toldsatser. Positivt er det dog, at Danmark – sammen med resten af Norden – er blandt de lande, der særligt får travlt i 2025 og frem, trods den stigende usikkerhed. Ordrebøgerne vokser altså endelig igen, selvom der er stor forskel på tværs af landene. En ting har de dog til fælles: Genopretningen sker særligt inden for nybyggeri i boligsektoren.

I skyggen af global uro er Danmark i toppen af byggeøkonomier i Europa
Foto: Via.Ritzau
Nana Jørgensen
Af Nana Jørgensen 10. juni 2025

Byggeaktiviteten vender i 2025

Byggeaktivteten vender til det positive i 2025 i flere europæiske lande. Det sker efter de overordnede økonomiske indikatorer, herunder inflationen, er i bedring. Faldet i inflationen har forbedret betingelser for byggefinansiering, som følge af faldende renter mm. Mere præcist stiger den samlede produktionsværdi i bygge- og anlægsbranchen med 0,3 pct. i 2025. og selvom det lyder beskedent, kommer stigningen i kølvandet på 2 år med markante fald i aktiviteten. I 2026 og 2027 tager genopretningen fart og aktiviteten stiger med hhv. 2 pct. og 2,3 pct.

Det viser en ny analyse fra Euroconstruct, som er et uafhængigt netværk bestående af analysevirksomheder inden for byggebranchen i 19 forskellige europæiske lande.

Martin Kyed, cheføkonom i Prognosecenteret, som er den danske repræsentant i Euroconstruct-netværket, forklarer: ”Vi ser en vending i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet fra 2025, men tempoet, hvormed markedet rejser sig, hæmmes af den vedvarende politiske og økonomiske usikkerhed. Det lægger en naturlig dæmper på optimismen i store dele af Europa. Til gengæld ser vi, at Danmark, sammen med de øvrige nordiske lande, går ind i en periode med tungere ordrebøger og bedre udsigter end mange andre markeder.”

Markante forskelle mellem landende, men boligbyggeriet løfter alle

Der er store forskelle i vækstraterne på tværs af Europa. Polen, Sverige og Irland står til tocifret vækst over tre år, mens Tyskland, Østrig og Belgien præges af stilstand. Den italienske bygge- og anlægsbranche ser ind i yderligere fald. Danmark og resten af Norden er blandt de områder, der forventes at opleve stærk vækst i de kommende år.  Fælles for de lande, der klarer sig bedst, er dog, at det især er nybyggeri i boligsektoren, der driver fremgangen. Renovering og vedligehold reddede sektoren under nedturen – nu er det nybyggeri, der trækker læsset.

Den svage indenlandske efterspørgsel og pressede offentlige budgetter ventes fortsat at lægge en dæmper på væksten i erhvervsbyggeriet i størstedelen af Europa frem mod 2027. Samtidig skaber usikkerheden om fremtidige toldsatser øget tvivl blandt produktionsvirksomheder om, hvor de skal placere deres nye fabrikker i Europa, USA eller slet ikke bygge. Ifølge Euroconstruct netværket er der kun udsigt til beskedne stigninger i nyopførelse af erhvervsbygninger. 

”Den geopolitiske usikkerhed, ikke mindst usikkerheden om fremtidige toldsatser, gør det svært for produktionsvirksomheder at træffe langsigtede beslutninger. Mange tøver med at investere i nye fabrikker, fordi de ikke ved, om det bedst kan betale sig at bygge i Europa, USA eller slet ikke. Det sætter en kæp i hjulet for væksten i erhvervsbyggeriet, især i en tid hvor investeringerne ellers burde accelerere.” Forklare Martin Kyed.

Få overblikket over samtlige lande i vedhæftede tabel.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Byggeprojekter

Se flere artikler