Højhus på Grønttorvet modtager arkitekturpris

bolignyt — 14. apr 2019 05:03

Det nye højhus Amarylis Hus på Grønttorvet i Valby vinder prestigefyldt pris.

Det er ikke nemt at bygge et højhus, der formår at blende ind i de omgivelser det ligger i, i stedet for at dominere hele landskabet i miles rækkevidde, men det er ikke desto mindre lykkes Mangor & Nagel, der i samarbejde med Tegnestuen Lokal har udarbejdet tårnet på Amaryllis Hus Grønttorvet i Valby. 

Den 15 etager store bygning kan selvfølgelig ikke undgå at rage op i bydelen, men i stedet for at tage opmærksomheden fra alle andre bygninger i området, formår det i stedet at skabe en form for sammenhæng med sine integrerede haver.

Sammen med sin evne til at udnytte lyset, har det sikret projektet fra Mangor & Nagel og Tegnestuen Lokal flere priser fra Københavns Kommune.

Bygningen vandt både prisen for “Gode og smukke bygninger samt bymiljøer” samt “Publikumspris for smukt byggeri” 2019.

Inspiration fra fortiden og højhus øjenhøjde

Husets specielle navn henter inspiration fra fortiden, hvor det som grønttorv både har haft industriel og kulturel betydning, og projektet har også til formål at skabe arkitektur, som der kunne bygges videre på, når området omkring Amarylis Hus udvikles med fordums brug i mente.

I projektet betyder det, at bygningen har fået delvist indeliggende altaner og forskudte haver i højden, der også har det formål at give de bedst mulige betingelser for dagslys og udsigt.

Foto: Kristian Lildholdt Hansen

Idéen blev til i forbindelse med en konkurrence, der gav nyetablerede tegnestuer mulighed for at give deres bud på, hvordan det fremtidige projekt kunne se ud.

Konkurrencen var udskrevet af FB Gruppen, og det blev altså Tegnestuen Lokal, der løb med sejren og dermed kunne arbejde videre med tegnestuen Mangor & Nagel om at udvikle detaljerne til det nu prisvindende projekt, hvor nye vilde idéer mødes med solid erfaring.

Projektet består af 83 ejerlejligheder, som er fordelt på tre sammenhængende bygninger på henholdsvis fem og fem etager samt den store 15 etagers bygning, som toppen af kransekagen.

Alle lejlighederne, der i øvrigt er solgt, er på mellem 65 og 146 kvadratmeter. De mindste lejligheder rummer to værelser, mens de største rummer fire værelser.

Og der er en givet plads til fleksibilitet i de enkelte lejligheder. Det betyder, at de store stuer let kan opdeles yderligere, så der kommer flere værelser til, og beboeren dermed kan fremtidssikre indretningen af lejligheden, såfremt der op står behov for et ekstra værelse med tiden, i stedet for at skulle sælge eksmpelvis.

Foto: Tom Lersø

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *