Nyheder

Håndværkerfradraget kan stige yderligere i fremtiden

Mens håndværkerfradraget er populært hos befolkningen, er det de færreste økonomer der klapper i hænderne over det. Det forhindrer dog ikke politikerne i tænke i at øge håndværkerfradraget, der så dagens lys i 2011, for ifølge et indblik skrevet af cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sanberg på Boligsiden, har Skatteminister Karsten Lauritzen (V) allerede meddelt, […]

shutterstock_1009640791.jpg
Af 14. marts 2019

Mens håndværkerfradraget er populært hos befolkningen, er det de færreste økonomer der klapper i hænderne over det.

Det forhindrer dog ikke politikerne i tænke i at øge håndværkerfradraget, der så dagens lys i 2011, for ifølge et indblik skrevet af cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sanberg på Boligsiden, har Skatteminister Karsten Lauritzen (V) allerede meddelt, at der i marts vil komme forhandlinger om en eventuel udvidelse af fradraget, der også kaldes for boligjobordningen.

Lige nu lyder det årlige fradragsberettigede beløb på 18.300 kr., men det er uvist, hvilke beløb der kommer på bordet her kort før valget til folketinget.

Flere job og mindre sort arbejde?

Da håndværkerfradraget kom frem i starten, handlede det mest om at få gang i jobmarkedet igen under den daværende krise, men hvorvidt det stadig har den tilsigtede virkning på det område, vides reelt ikke. 

Dog skønner Rockwool Fondens Forskningsenhed, at det fald der i sin tid skete ved indførelsen af fradraget, for længst er blevet erstattet af en tilsvarende stigning efter ændringen af fradraget i 2016.

Fradraget har da også ændret sig gennem tiden til at gå fra at handle om køkken, bad og klimaforbedringer til at handle om klimaforbedringer og hjælp til daglige opgave såsom rengøring og havearbejde.

Til gengæld skriver Bo Sandberg, at en analyse fra Tænketanken Kraka i 2017 konkluderer, at den nye ordning forbedrer de områder, hvor der faktisk foregår mest sort arbejde samt gør det selv-arbejde, fordi der nu pludselig er en gulerod på nogle af de områder, der skaber mest travlhed hos familierne i dag, så rengøring og havearbejde er åbenbart et hit, når man kan få andre til at udføre det.

Det er dog mest vest for Storebælt at Boligjobordningen nyder popularitet og særligt populært skulle det være i Nordjylland ifølge artiklen.

Det vides ikke, hvad den eventuelle nye aftale kommer til at lægge vægt på, og om den endnu engang vil gøre noget for at få bugt med sort arbejde

Lige nu lader det til, at der alene er tale om en forhøjelse af beløbene inden for den eksisterende aftale, hvilket nok står til at vække begejstring i Jylland, men om det vil gøre den store forskel for resten af Danmark med de nuværende præmisser, er svært at spå om. Resten af landet gør også brug af ordningen, men dog ikke samme store stil.

Men er du ikke allerede i gang med at gøre brug af fradraget, bør du måske kigge dig om i hjemmet efter, hvor du kan klimaforbedre og dermed samtidig spare penge i det lange løb.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.