Nyheder

Gode råd til dig, der skal købe ny bolig

Annoncørbetalt indhold At købe ny bolig er både en skelsættende beslutning og en stor økonomisk investering. Det er følgelig ikke uvæsentligt, hvilken bolig du vælger at investere i og til hvilken pris. Du vil som udgangspunkt skulle bo dér mange år frem, og det skal føles rigtigt for både din mavefornemmelse og din pengepung. Der […]

9ac33039-0616-4892-88a1-d71903b29ec4DSC03796-scaled-1.jpg
Af 21. april 2022

Annoncørbetalt indhold

At købe ny bolig er både en skelsættende beslutning og en stor økonomisk investering. Det er følgelig ikke uvæsentligt, hvilken bolig du vælger at investere i og til hvilken pris. Du vil som udgangspunkt skulle bo dér mange år frem, og det skal føles rigtigt for både din mavefornemmelse og din pengepung. Der er derfor mange vilkår og dokumenter at holde styr på undervejs i handlen og mange valg at træffe, inden nøglen kan sættes i døren til din nye bolig. Vi har sammensat en guide med gode råd og tips til dig, så du kan komme trygt i mål med din bolighandel.

Få overblik over din økonomi

Når du skal købe ny bolig, kommer du næppe udenom at skulle involvere din bank. Banken kan hjælpe dig med at finansiere dit boligkøb og hjælpe dig med at lægge et fornuftigt budget for din kommende bolig. Inden du henvender dig til din bankrådgiver, bør du have fundet alle relevante oplysninger om din økonomi frem. Det vil sige lønsedler, eventuelle gældsposter, faste udgifter og estimerede udgifter til f.eks. rejser og hobbyer. På baggrund af disse oplysninger kan banken beregne dit månedlige rådighedsbeløb og dermed beregne, hvor stort et lån du kan optage til den nye bolig.

Danmark går bolig-amok: Her boomer salget allermest lige nu

Læs også: Danmark går bolig-amok: Her boomer salget allermest lige nu

Kend dine ønsker og krav til din nye bolig

Når banken har gjort dig bekendt med den økonomiske ramme for dit kommende boligkøb, kan du begynde at indskrænke dine ønsker og krav til den nye bolig. Måske har du allerede besluttet dig for, hvilken by eller hvilket område som du vil slå dig ned i. Det valg vil som oftest afhænge af dine job- eller uddannelsesmuligheder, men kan også afhænge af familiehensyn. Herefter bør du overveje dine krav til boligens størrelse og planløsning, så der er plads og rum til at opfylde netop dine behov. En anden god overvejelse at have er boligens placering i forhold til for eksempel offentlig transport, arbejde, studie eller daginstitution. Det kan også være, at det er vigtigt for dig at bo i nærheden af rekreative områder, kulturelle tilbud eller indkøbsmuligheder. Med gennemtænkte kriterier og fastlagte krav til din ønskebolig kan jagten på boligmarkedet for alvor gå i gang.

Benyt professionel rådgivning

En bolighandel er en indviklet proces, som vedrører både juridiske, økonomiske og byggetekniske vilkår. Derudover kræver det viden om det aktuelle boligmarked og kendskab til lokale forhold. Som almindelig boligkøber kan hele denne proces virker uoverskuelig og være svær at navigere i, og netop derfor benytter flere og flere købere sig af professionel rådgivning.

Tre af de mest benyttede rådgivningsformer er:

  • En køberrådgiver, som yder råd og vejledning gennem bolighandlen. Rådgiveren vil typisk kunne yde både juridisk bistand og vejledning omkring forhold på det lokale boligmarked. Hvor ejendomsmægleren er sælgers mand, vil en køberrådgiver være på købers side og repræsentere dennes interesser. En køberrådgiver kaldes også købsrådgiver eller boligrådgiver.
  • En byggeteknisk rådgiver, som kan rådgive omkring boligens tilstand og hjælpe med at forstå tilstandsrapport og elinstallationsrapport.
  • En boligadvokat, som kan hjælpe med alle de juridiske dokumenter i bolighandlen og bistå med juridiske rådgivning.

Få styr på forsikringerne

Når du køber bolig, er der en række forskellige forsikringstyper, som du bør være opmærksom på. Det drejer sig dels om forsikringer, som skal tegnes inden overtagelse af den nye bolig, og forsikringer, som tegnes i forbindelse med overtagelsen.

Du kan tegne en ejerskifteforsikring for at undgå ubehagelige overraskelser og uforudsete udgifter ved den nye bolig. Ved at tegne en ejerskifteforsikring får du dækket udgifter til eventuelle skjulte fejl og mangler, som ikke er fremgået af hverken tilstandsrapport eller elinstallationsrapport, og som du ikke er blevet gjort bekendt med på anden vis.

Når du har overtaget din nye bolig, bør du vælge at tegne dels en indboforsikring og en husforsikring. Førstnævnte forsikring dækker skader på dine ejendele og dit indbo, som er opstået som følge af for eksempel tyveri eller brand. En husforsikring dækker derimod skader, der er sket på selve huset såsom vandskader, hærværk, brand, stormskader, svampeskader m.v.

Det kan være godt givet ud at investere tid og energi i at undersøge forskellige forsikringsselskabers priser og betingelser på de forskellige forsikringstyper. Der er nemlig stor forskel på, hvad de kan tilbyde dig.

Topledernes nye fristed: Sommerhuset som status og investering

Læs også: Topledernes nye fristed: Sommerhuset som status og investering

7 % af danske familier ejer et sommerhus – og flere drømmer om at få et

Læs også: 7 % af danske familier ejer et sommerhus – og flere drømmer om at få et