Nyheder

Fyns kystbyer i fare: Hvad sker der, hvis havet stiger tre meter?

For boligejere kan det være afgørende at tjekke risikoen for oversvømmelse, før man investerer i en drømmebolig ved kysten.

Depositphotos_649072382_S.jpg
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 20. marts 2025

Forestil dig et Fyn, hvor flere af de hyggelige kystbyer, vi kender og elsker, pludselig står under vand. Det lyder som en katastrofefilm, men det kan blive en reel virkelighed, hvis forskernes dystre prognoser om havvandsstigninger holder stik.

Havet æder sig ind på Fyn

Klimaforandringerne er ikke længere et fjernt fremtidsscenarie – de sker lige nu, og konsekvenserne kan blive drastiske for Fyns lavtliggende områder. Hvis havet stiger med op mod tre meter, vil flere kystbyer være i overhængende fare for at drukne. Allerede ved en stigning på 1,5 meter vil adresser tæt på vandkanten opleve alvorlige oversvømmelser.

Ifølge fremskrivninger er det globale havniveau allerede steget med 24 cm siden 1850, og forskere forudser en yderligere stigning på mellem 54 og 74 cm frem mod år 2100 – og måske endnu mere, hvis iskapperne smelter hurtigere end forventet.

Danmark går bolig-amok: Her boomer salget allermest lige nu

Læs også: Danmark går bolig-amok: Her boomer salget allermest lige nu

Kystidyl i risikozonen

Mange af Fyns charmerende kystbyer risikerer at blive stærkt påvirket. Byer som Kerteminde, Bogense og Faaborg har i forvejen en tæt relation til havet – men hvis vandet begynder at stige for alvor, kan idyllen hurtigt blive forvandlet til et mareridt. Oversvømmelser kan ramme boliger, infrastruktur og kulturhistoriske perler, der har stået imod tidens tand i århundreder.

Hvad kan vi gøre?

Det helt store spørgsmål er: Kan vi nå at gøre noget? Lokale myndigheder arbejder allerede på klimatilpasningsstrategier, der kan beskytte Fyn mod fremtidige stormfloder og havvandsstigninger. Kystsikring, diger og bedre dræningssystemer er nogle af løsningerne, men spørgsmålet er, om det er nok.

For husejere og potentielle boligkøbere er det en god idé at undersøge risikoen for oversvømmelse, inden man investerer i en drømmebolig ved kysten. Online tjenester som DinGeo kan give detaljerede oplysninger om oversvømmelsesrisikoen for specifikke adresser – en handy funktion, hvis man vil sikre sig mod fremtidige vandproblemer.

Et Fyn uden kystbyer?

Tanken om et Fyn uden sine ikoniske kystbyer er skræmmende, men ikke umulig, hvis vi ikke tager klimaforandringerne alvorligt. Det er nu, vi skal handle, hvis vi vil sikre, at de kommende generationer stadig kan nyde en is på havnen i Kerteminde eller gå en tur langs de smukke strande i Faaborg – uden at skulle iføre sig waders.

Topledernes nye fristed: Sommerhuset som status og investering

Læs også: Topledernes nye fristed: Sommerhuset som status og investering

7 % af danske familier ejer et sommerhus – og flere drømmer om at få et

Læs også: 7 % af danske familier ejer et sommerhus – og flere drømmer om at få et