Solceller er ikke bare miljøvenlige og praktiske – de er også populære. Men de traditionelle paneler har aldrig været kønne at se på.
Det er der efterhånden heldigvis flere løsninger på – specielt i forbindelse med nybyg og renovering.
Det er nemlig blevet muligt at integrere solcellerne i selve bygningen på forskellige måder, hvilket befrier bygningerne for de store og dominerede solpaneler, der har været normen op gennem 00erne og indtil for ganske nylig.
Og løsningen behøver ikke at koste en bondegård i forhold til den mere traditionelle løsning, men det handler også lidt om, hvorvidt det kan lade sig gøre at time eksempelvis tagudskiftning med projektet.
Solceller er taget ikke på taget
Hvis du alligevel skal skifte taget, hvorfor så ikke bringe det up to date både visuelt og energimæssigt.
Du får:
- Et æstetisk tag, der producerer strøm.
- Et tag der tjener sig selv hjem med tiden.
- Et tag der er bæredygtigt og sparer klimaet for mere CO2 end det koster at producere inden for få år.
- En feature der også kan øge værdien af dit hus mere end et almindeligt tag vil kunne.
- Mulighed for at spare penge på dit strømforbrug.
Skal du have det fulde udbytte af et solcelletag, skal du sikrer dig, at du køber et, der indeholder en løsning med et batteri, der kan opbevare den overskydende strøm til de tidspunkter, hvor der ikke er sol.
Solceller behøver ikke være sorte eller på taget
Hvis det af en eller anden grund ikke passer dig at have solcellerne på taget, findes der faktisk også andre muligheder.
På årets Building Green Aarhus messe præsenterer danske Solar Partner nemlig et nyt produkt, hvor solceller bliver indlagt i facadematerialerne i stedet.
De højteknologiske solceller er lavet i samarbejde med det schweiziske firma Solaxess, der har samarbejdet med CSEM (Swiss Center for Electronics and Microtechnology) om at udvikle løsning til lyse facader, hvor solcellerne er indbygget og dermed usynlige.
Løsningen er nok umiddelbart mest interessant for bygherrer af større byggerier lige nu, men kan også blive interessant for boligejeren der ikke har mulighed for at få et solcelletag eller ønsker det af den eller den anden grund.
Solaxess nanoteknologi gør det nemlig muligt at producere aktive paneler med en mat overflade til facaden i hvide og lyse farver.
Arkitektonisk betyder det, at der ikke nødvendigvis behøves at indgås kompromis i forbindelse med æstetik, når der skal tænkes i bæredygtighed og energi samtidig.
Messen Building Green Aarhus finder sted 3.-4. April 2019 i Aarhus.