Nyheder

Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes – siger forskere. Men hvorfor?

Mindre byggerier, smartere boliger – og et opgør med tanken om, at nyt altid er bedst.

Depositphotos_6512173_S.jpg
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 24. marts 2025

Forestil dig et Danmark, hvor fire ud af fem nye bygninger slet ikke bliver bygget. Ikke fordi vi ikke har råd, eller fordi folk ikke vil bo godt – men fordi planeten simpelthen ikke kan holde til det.

Det lyder måske drastisk, men ifølge nye beregninger fra danske forskere på DTU, SDU og Aalborg Universitet, er det præcis, hvad der skal til, hvis vi vil tage klimamålene alvorligt. Selv hvis vi begynder at bygge med bæredygtige materialer som træ, halm og hamp.

Biobaserede drømme er ikke nok

Vi har længe talt om grønne løsninger i byggeriet. Træ i stedet for beton. Lokale materialer. Energineutrale huse. Men ifølge forskerne er det langt fra nok. For selv hvis halvdelen af alt nybyggeri frem mod 2050 bliver bygget med de mest klimavenlige materialer, skal vi stadig reducere antallet af nye bygninger med hele 80 % for at holde os inden for det såkaldte „safe operating space‟ – altså den mængde CO2, kloden kan tåle.

Danmark går bolig-amok: Her boomer salget allermest lige nu

Læs også: Danmark går bolig-amok: Her boomer salget allermest lige nu

Vi bygger os ud af balance

Siden 60’erne er størrelsen på vores huse bare vokset og vokset. I 1963 var et typisk parcelhus omkring 122 kvadratmeter – i dag er vi oppe på hele 213. Og det er ikke bare luksus – det er en miljømæssig mavepuster. For jo større huse, jo flere materialer og ressourcer. Og dét går ikke, hvis vi vil bygge en bæredygtig fremtid.

Teknologi redder os ikke alene

Selv med smarte teknologier og forbedringer i transport og produktion, er det stadig mængden af byggeri, der er problemet. Vi bygger for meget og for stort – og hvis vi ikke ændrer kurs, hjælper det ikke, hvor mange træhuse vi kaster op.

Så hvad gør vi?

Måske handler fremtidens arkitektur ikke kun om design og materialer – men også om mådehold. Renoveringer frem for nybyggeri. Mindre boliger. Smartere udnyttelse af plads. Det lyder måske ikke så sexet – men det kan vise sig at være det mest radikale og nødvendige skridt mod en grønnere fremtid.

Og hvem ved? Måske er det netop her, innovationen skal starte – ikke i laboratorierne, men i vores måde at tænke hjem på.

Topledernes nye fristed: Sommerhuset som status og investering

Læs også: Topledernes nye fristed: Sommerhuset som status og investering

7 % af danske familier ejer et sommerhus – og flere drømmer om at få et

Læs også: 7 % af danske familier ejer et sommerhus – og flere drømmer om at få et