Byggeprojekter
Energineutrale etageboliger fra Bolig+ vækker begejstring
Bolig+ forsøgsbyggeri i Søborg får ros af forskerne og kan inspirere byggebranchen. Selvom etageejendomme er svære at gøre energineutrale, på grund af manglende overflader til solceller pr. bolig, kan det kan sagtens lade sig gøre at bygge boliger på markedsvilkår, der både er klimavenlige, og så godt som energineutrale, samtidig med at de er sunde […]
Bolig+ forsøgsbyggeri i Søborg får ros af forskerne og kan inspirere byggebranchen.
Selvom etageejendomme er svære at gøre energineutrale, på grund af manglende overflader til solceller pr. bolig, kan det kan sagtens lade sig gøre at bygge boliger på markedsvilkår, der både er klimavenlige, og så godt som energineutrale, samtidig med at de er sunde at bo i.
Det konkluderer Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København i en rapport, der ser nærmere på, hvordan et Bolig+ projekt fra 2015 har klaret sig i tiden efter.
Ifølge Dagens Byggeri høster Realdania By & Byg, der har opført byggeriet, ros for deres progressive tankegang i forbindelse med projektet, der er udviklet i et samarbejde mellem flere parter inden for byggebranchen, og som nu både kan tjene til inspiration og bidrage med erfaring inden for byggesektoren ikke bare i Danmark, men også i udlandet.
Bygningen der klarer sig selv
Etagebyggeriet med 10 lejligheder fordelt på 4 etager er beliggende i Søborg og stod klart i 2015, og siden da har det stort set været energineutralt til glæde for de involverede parter og ikke mindst miljøet.
Bolig+
Man kan let forledes til at tro, at den slags byggeri er meget dyrere end markedsvilkårene kan bære, men det har ikke været tilfældet, for bygningen er opført, inden for et budget, der afspejler markedsvilkårene.
Og erfaringerne skal ikke bare komme danskerne til gode. Ambitionen er nemlig, at dansk byggeri med Bolig+ regelsættet også kan bidrage til såvel udvikling som opførsel af boliger med lignende egenskaber i det store udland.
De seks dogmer i Bolig+
I 2005 gik flere organisationer inden for byggeriet sammen med parter inden for energisektoren og formulerede seks dogmer for deres vision om et bæredygtigt byggeri i en større skala.
Den færdige bygning skulle have:
Bolig+
- et så neutralt energiforbrug som muligt.
- et godt indeklima.
- fleksibilitet over tid og sted
Samtidig skulle det være både Intelligent og brugervenligt, fungere sammen med det lokale energiforsyningssystem og arkitekturen i lokalområdet. Sidst, men ikke mindst skulle kunne opføres på almindelige markedsvilkår.
Og selvom det er ambitiøse krav at stille til et etagebyggeri, så lykkes det stort set til alles tilfredshed.
Hovedparten af beboerne i de 10 boliger var i det store hele også tilfredse.
Rapporten kan læses i sin helhed her.
Organisationerne bag Bolig+ er:
- Det Økologiske Råd
- Ingeniørforeningen
- Akademisk Arkitektforening
- Elsparefonden/Go’Energi
- Teknologisk Institut
- Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København.
Læs også: