Eco-Village: Bæredygtig ’mikro-living’ på vej i Høje Taastrup

Redaktionen — 14. apr 2019 13:51

Arkitektur og bæredygtighed er formentlig ikke de begreber, som du først tænker på, når det handler om Høje Taastrup, men det kan det meget vel blive i fremtiden.

Der er nemlig et nyt projekt på vej, hvor parkeringspladser og veje mellem Høje Taastrup Station og indkøbscentret City2 konverteres til en ny bydel, der både kommer til at indeholde byhuse, rækkehuse, kontorer samt butikker og cafeer.

Men det er ikke bare et hvilken som helst byggeri, der skal knaldes op i byen lige uden for København.

Den 8.420 kvadratmeter byggegrund er købt af Svanen Gruppen, som vil samarbejde med Eco-Village om at opføre et bofællesskab med fokus på bæredygtighed, økologi, genanvendelse.

Men der er mere i det, for projektet vil også arbejde med dele-principper og micro-living tankegang.

Det betyder, at der er tale om små ejerboliger, der har fællesskabstanken som omdrejningspunkt, når det gælder faciliteter. Det betyder for eksempel fællesspisning og delebiler.

Ældre og yngre i samme bofællesskab

Selve bofællesskabet kommer til at består af op mod 150 boliger og får et 1500 kvadratmeter fælleshus som omdrejningspunkt. 

Blandt lejlighedstyperne kommer der bl.a. til at være etplansboliger målrettet ældre beboere og delelejligheder til studerende. 

De nye mikro-living-boliger skal tegnes af WERK arkitekter, og skal opføres ud fra bæredygtige principper. Byggeriet skal desuden DGNB-certificeres, så et lavt energiforbrug kommer naturligvis også til at fylde meget i projektet. 

Blandt de tiltag der skal sikre bæredygtighed, er bl.a. et fælles vaskeri, der benytter sig af regnvandsgenanvendelse, ligesom de materialer, der anvendes til byggeriet, i videst mulig udstrækning skal være svanemærkede.

Om mikro-living, og det med at bo studerende og ældre ’dør om dør’, bliver et hit hos de kommende beboere vil tiden vise, for det er ikke noget der er eksperimenteret voldsomt med indtil videre.

Men Høje Taastrup C er optimister og glæder sig over det nye nytænkende og bæredygtige projekt, som man håber på, vil skabe en attraktiv bydel med masser af mangfoldighed og stor diversitet.

Og mikro-living er fremtiden for storbyer, hvor befolkningstallet eksploderer, når folk i stigende grad søger mod byens liv på papiret.

Men det kræver også, at de kommende beboerne har et mindset, der ønsker at forenkle tilværelsen i en tid, hvor forbruget ellers er i højsædet, og hvor såvel, singler, par og familier ofte går efter mere plads i takt med de vokser fra deres boliger.

Og den er der nok mange, der lige skal vende sig til.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *