Derfor skal du plante krydderurter i din have

Redaktionen — 03. mar 2019 16:33
Krydderurter til haven

Krydderurter kan andet end at give maden et ekstra pift. De kan medvirke til et alsidigt miljø og ligesom nogle blomster kan de skræmme skadedyr væk og tiltrække nyttedyr. 

Krydderurter er noget af det allerletteste at dyrke. De fleste kræver næsten ingen pasning, og oveni i det gør de en frygtelig masse nytte.

Der er et meget stort udvalg i krydderurter, så det er rigtig let at finde nogle, der falder i din smag, uanset hvor kræsen du ellers er.

Og så er de jo ovenikøbet sunde.

Der er med andre ord kun fordele ved dem.

Men hvilke skal du så vælge?

Det er først og fremmest op til dine smagsløg, men selvfølgelig også lidt til dine evner i haven, og så kan det også afhænge af, om der er nogle typer af skadedyr som du er særligt plaget af.

Her kan du læse om forskellige krydderurter og deres fordele.

Timian

Timian er rørende nem at have med at gøre.

Det er en flerårig stedsegrøn plante, der kan høstes af året rundt. Den kan både stå i selve jorden eller i krukker. Det er godt for fordøjelsen, hvis man er menneske, men ikke hvis man er snegl eller kålorm. De bryder sig ikke om den, og derfor er den god at plante sammen sine afgrøder.

Til gengæld tiltrækker den sommerfugle og bier på grund af sin høje pollen og nektarværdi.

Frøene sås i perioden marts – maj og den blomstre i perioden juli – september.

Basilikum

Basilikum begejstrer de fleste mennesker, men irriterende insekter som trips, myg og fluer er ikke glade for den, så det er endnu en fordel ved den velsmagende plante.

Den kan sås indendørs eller i drivhus fra februar og så plantes ud, når frosten er helt væk.

Mynte

Denne grønne flerårige plante er uundværlig i sommerens drinks. Samtidig kan bierne godt lide den. Til gengæld er den ikke noget for mus og myrer.

Den har det dog med at brede sig, medmindre at den plantes i krukke.

Mynter breder sig generelt meget, så derfor anbefales det at have den i en krukke. Den kan sås indendørs eller i drivhus fra marts og så plantes ud, når frosten er helt væk.

Kruspersille

Den velkendte og populære persille er god mod dårlig ånde og mod bladlus. Da den tiltrækker de insekter, der æder dem.

Den er lidt længe om at spire, men sås direkte på i jorden i perioden marts – juni, men kan også sås i september eller oktober.

Purløg 

Purløg kan sås i jorden eller i potter fra april til juli. Planten er flerårig og dens blomster tiltrækker bier. Til gengæld er myrer ikke glade for den.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *