De letteste frugttræer til haven

Redaktionen — 21. apr 2019 15:47

Er du nybegynder i haven eller har du aldrig prøvet kræfter med frugttræer før, får du her lidt tips til, hvordan du bedste kommer i gang.

Hvilke frugttræer skal du vælge, når du som ”grøn” ønsker at høste dine helt egne frugter?

Skal du gå efter de frugttræer der er nemmest at dyrke eller dem med den største høst eller er det mon muligt at kombinere de to?

Det er altid en god idé at få et godt råd omkring de forskellige sorter på planteskolen, men her kan du se, hvad du skal tænke over, når du skal vælge frugttræer.

Er du ikke vild med at beskære træer, skal du vælge træer, der passer til størrelsen på din have, så slipper du for at beskære mest muligt, men nogle træer kræver det også af hensyn til næste års høst.

Vælg selvbestøvende arter

Flere kirsebærtræer er selvbestøvende, og det samme gælder for mange blommetræer. 

Det betyder, at du slipper for at tænke på bestøvning.

Spørg efter sorter som Sunburst eller Lapin inden for kirsebær og Opal eller Victoria inden for blommer, hvis du ikke har plads til mere end et træ eller kun ønsker et enkelt træ af den pågældende frugt.

Forsvar dine frugttræer mod dyr

Blommer er relativ lette at have i fred for dyr. Det samme kan ikke siges om kirsebær, hvis du har valgt den røde art. 

Du kan prøve med et net, men det er langt mere effektivt med et hjemmelavet fugleskræmsel, der dog ikke pynter i haven. En oppustet ballon i en snor med en indkøbspose rundt om i toppen af træet, får fuglene til at holde afstand.

Plant flere sorter af det samme frugttræ

Langt de fleste frugttræer kræver fremmedbestøvning. Det betyder, at du skal have to forskellige sorter som minimum inden for 50-100 meter, for at træet kan blive bestøvet og give frugt. 

Du behøver altså ikke at plante tre forskellige æbletræer eller pæretræer selv, hvis naboerne har et inden for den rigtige rækkevidde.

Vand nyplantede frugttræer på udvalgte tidspunkter

Vand dine nyplantede frugttræer om tidligt om morgen eller om aftenen, når solen er på vej væk eller når det er blevet mørkt, så mindst muligt fordamper.

Jorden omkring skal have mindst 20-30 mm vand, og det kan faktisk være en fordel at vande i regnvejr, for så er jorden blødere, og vandet kan lettere komme ned, hvor det skal.

Vand gerne lidt ekstra i maj, juni og juli, hvor jorden kan trænge til lidt ekstra vand, medmindre der er tale om en våd sommer.

Du skal altså gå efter de helt traditionelle træer som blomme, kirsebær, æble og pære, når du starter ud plantning af frugttræer.

Så kan du altid gå videre med de lidt mere komplicerede såsom figentræer senere.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *