Danske arkitekter vinder norsk konkurrence om bæredygtigt boligbyggeri

Redaktionen — 06. apr 2019 08:06

Bæredygtighed og kreativitet har sikret sejren over 44 konkurrenter i Hamar i Norge.

Det danske arkitektfirma Urban Power har vundet en international konkurrence, der har eksperimenterende boliger i træ som tema.

Der var i alt indsendt 44 forslag fra forskellige lande i Europa til, hvordan den kommende udbygning på Ankerhagen i byen Hamar skulle se ud, så Urban Power's forslag havde masser af konkurrence, men deres bud begejstrede altså dommerne i en sådan grad, at virksomheden løb med sejren.

Eksperimenterende boligbyggeri i træ

Vinderprojektet blev et eksperimenterende byggeri, der ikke alene er opført i træ, som der i forvejen er tradition for i Norge, men som også formår at smelte sammen med det storslåede norske landskab.

Udover evnen til at integrere sig i omgivelserne, har det, at der er tale om et byggeri, der ligger vægt på mangfoldighed og sociale relationer også vægtet højt i bedømmelsen.

Og sidst, men ikke mindst er der selve bæredygtigheden i projektet, der også har været med til at slå hovedet på sømmet for dommerne.

Foto: Urban Power

Ikke første sejr i Norge

Det er faktisk ikke første gang, at Urban Power løber med sejren for et projekt i Norge.

Tegnestuen har nemlig tidligere gjort sig bemærket ved at vinde en anden international konkurrence i landet, da de sidste år vandt et byudviklingsprojekt på Huntonstranda i Gjøvik. 

Begge vinderprojekter ligger relativt tæt på hinanden, da de er beliggende ved Mjøsa, der er Norges største sø.

Det har nok ikke skadet, at tegnestuen har tænkt træ ind i deres projekt, ligesom den holistiske tankegang omkring byudvikling og byggeri også er gået rent hjem hos nordmændene, der også vægter emner som klima og tilpasning af rum og landskab højt.

Og de to sejre betyder nu, at den storvindende tegnestue påtænker at satse på bæredygtigt byggeri i træ, der er DGNB-certificeret. 

Det vil blandt andet sige, at træet er CO2 neutralt og oven i det har det en lang række andre fordele.

Og måske de to norske byggerier kan blive starten på et eventyr i træ i Danmark også, hvor det ikke er den traditionelle byggestil.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *