Byggeprojekter

CO₂-besparende cement og lækre typehuse: Sådan bygger eurodan-huse fremtiden

Så næste gang du drømmer om at bygge nyt, kan det være, du også skal spørge: Hvad er huset egentlig bygget af?

Depositphotos_671045900_S.jpg
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 25. marts 2025

Forestil dig at flytte ind i et nyt hus, der både føles som hjem og samtidig gør noget godt for planeten. Det lyder næsten for godt til at være sandt – men det er præcis, hvad eurodan-huse har gang i med deres nyeste boligprojekt i Silkeborg.

Kvalitet og klimahensyn i perfekt balance

I samarbejde med Aalborg Portland har eurodan-huse netop opført seks moderne typehuse, hvor den helt store nyhed gemmer sig i fundamentet – bogstaveligt talt. De bruger nemlig en særlig cementtype kaldet FUTURECEM, som reducerer CO₂-udledningen markant uden at gå på kompromis med hverken styrke eller holdbarhed.

Og her taler vi ikke småting – vi snakker op til 30% mindre CO₂ sammenlignet med klassisk cement. Det betyder, at det samlede CO₂-aftryk på de nye huse er reduceret med omkring 10.000 kg. Det svarer nogenlunde til, hvad en gennemsnitlig bil udleder over næsten to år!

Københavnerkvisten: Et ikonisk arkitektonisk element i byens skyline

Læs også: Københavnerkvisten: Et ikonisk arkitektonisk element i byens skyline

Hvad er FUTURECEM egentlig?

FUTURECEM er en banebrydende opfindelse fra Aalborg Portland, hvor man har skruet ned for de klimabelastende cementklinker og i stedet bruger mere bæredygtige materialer som kalkfiller og kalcineret ler. Det lyder måske teknisk, men resultatet er enkelt: En grønnere beton, der stadig holder til det danske vejr og vores høje byggestandarder.

Klar til fremtidens krav

Det er ikke kun godt for samvittigheden – det er også en fremtidssikring. Fra 2025 strammer bygningsreglementet kravene til, hvor meget CO₂ et nybyggeri må udlede. Og her står eurodan-huse allerede klar i front.

Fremtiden dufter af nybyggeri og lavere CO₂

Det her projekt viser, at man sagtens kan bygge drømmehjem, som både ser godt ud, holder i mange år og samtidig er bedre for klimaet. Det er et stærkt eksempel på, hvordan boligbyggeri og bæredygtighed ikke længere er hinandens modsætninger – men faktisk en ret genial kombi.

5 grunde til, at en arkitekt kan redde dit byggeprojekt

Læs også: 5 grunde til, at en arkitekt kan redde dit byggeprojekt

Skal du bygge carport? Her er 3 fejl, du IKKE vil begå

Læs også: Skal du bygge carport? Her er 3 fejl, du IKKE vil begå

Byggeprojekter

Se flere artikler