Normalt er det udseendet eller andre bestemmelser i lokalplaner, der spænder ben for større byggerier, men i Esbjerg er det militæret, der er utilfredse med højden på tårnene fra Bjarne Ingels Group.
Det er hverken den lokale befolkning eller politikerne, der er ude med riven i forbindelse med projektet, men derimod Forsvaret, der mener at det tredje tårn med sine 61 meter vil forstyrre den TPS-rader som Forsvaret har på Flyvestation Skrydstrup.
Det skriver Jydske Vestkysten.
De går så vidt som at kalde det et spørgsmål om national sikkerhed på grund af tårnets højde. Det tredje tårn er det højeste af de tre tårne.
Flyvestationen ligger 54 km fra byggeriet, og det undrer i den grad politikerne, at påvirkningen skulle være så markant.
Derfor gav byrådet også Forsvarets udlægning en hård medfart ifølge avisen, da de noget modvillige måtte godkende en mindre udgave af projektet Kaktustårnene, der er udarbejdet af Bjarke Ingels Group.
Byggeriet har nemlig længe været et ønske projekt for Esbjerg Kommune, og i den første høringsrunde lå der ingen indsigelser fra Forsvaret, hvorfor det vækker undring blandt politikerne, at det nu skulle være et problem.
Ikke første modgang for tårnene
Forsvarets indsigelse har ikke været det eneste problem i forbindelsen med de indledende runder af byggeriet.
Tidligere har fiskelugt også bremset godkendelsen af det ambitiøse byggeri.
Byggeriet, der skulle huse 450 ungdomsboliger i de tre tårne på henholdsvis syv, ti og 17 etager måtte ændres, fordi en luftspredningsberegning viste, at der var risiko en luftbelastning, der lïgger over den tilladte grænseværdi i højder over 27 meter.
Det betyder, at 10. etage og op efter ikke må bruges til almindelig beboelse, og at der kun må etableres erhverv i de øverste syv etager.
Heldigvis var løsningen ikke så svær i dette tilfælde.
Godt nok afviste Erhvervsstyrelsen, at de ildelugtende produktionsvirksomheder kunne pålægges krav på grund af boligbyggeriet, men til gengæld var det relativ let at bytte om på indretningen i tårnene, så de kvadratmeter til erhverv og caféer, der lå i stueetagen i stedet får gavn af den fabelagtige udsigt fra de øverste etager, mens stueetagen omvendt bliver til boliger i stedet.
Fordelingen af erhverv og bolig ændres også en smule i forbindelse med omrykningen, så der bliver flere erhvervskvadratmeter og færre ungdomsboliger.
De to mindste tårne er nu godkendt, men det er muligt, at det tredje tårn endnu en gang skal igennem en lokalplanproces.