Bæredygtige arkitekttegnede parcelhuse fra inderst til yderst

Redaktionen — 16. mar 2019 00:21
Foto: Jely Huse

Nye byggematerialer gør det muligt at få arkitekttegnede energivenlige typehuse til konkurrencedygtige priser og med bæredygtigt fokus.

Bærende konstruktion og isolering samlet i én og samme byggeblok?

Det lyder måske lidt for godt til at være sandt, men det er faktisk det, der er tale om, når huset bygges med Ytong Energy+, der indeholder byggesten og isolering i én og samme blok.

Det skriver Dagens byggeri.

Jely Huse er i fuld gang med at bygge huse i netop det materiale, men der er ikke tale om kedelige arvtager til det så velkendte parcelhus.

Det Vejle-baserede Jely Huse kombinerer nemlig husene med individuelle løsninger på det arkitektoniske område, og det indgår også i det 136 kvadratmeter hus, der i øjeblikket bygges på lidt uden for byen.

Virksomheden har tænkt og tegnet udnyttelse af plads og dagslysindtag ind i projektet, der opføres i Ytong Energy+, og det netop det med at det er muligt at sætte sit individuelle præg på husene med arkitekturen, er også vigtigt i forhold til det endelige udtryk i det færdige hus.

Blokkene gør det let at dimensionere både med hensyn til stabilitet, varme, fugt og lyd, fordi der er tale om en alt i en løsning, og det sparer også penge, når du ikke skal opføre flere dele af konstruktionen separat, som man jo normalt gør.

Den bærende ydervæg og isolering har ikke behov for dampspærre, og fordi der også er færre lag, minimerer det ovenikøbet risikoen for, at der opstår fejl.

Det bliver altså enklere og billigere proces, der gavner alle parter.

Et godt indeklima 

Ytong Energy+ er lavet af porebeton hele vejen igennem, hvilket betyder at blokkene automatisk regulerer fugten i rummene.

Behovet for ventilation mindskes, og varmeakkumulerende egenskaber forhindrer at der sker overophedning i de rum, der har store glaspartier, hvilket jo er en del af tidens trend, men ikke altid er lige problemfrit i forhold til reguleringen af temperaturen.

Blokkene er Cradle-to-Cradle-certificeret, og er altså 100 procent genanvendelige, hvilket giver minimal miljøbelastning samtidig med at de naturligvis heller ikke afgiver skadelige stoffer til gene for de fremtidige beboere.

Efterspørgslen på huse med bæredygtige profiler har været støt stigende i de senere år. Ikke kun fordi folk er blevet mere klimabevidste, men også fordi der er en hel del penge at spare i forhold til de traditionelle huse. 

Samtidig er det de færreste der vil gå på kompromis med lækkert design, praktisk indretning og sundt indeklima, når drømmehuset opføres.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *