Byggeprojekter

AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet

Denne innovative tilgang kan revolutionere måden, vi tænker byplanlægning og bæredygtighed på, ved at udnytte eksisterende ressourcer mere effektivt og reducere den samlede miljøpåvirkning fra byggebranchen.

Depositphotos_15019339_S.jpg
New home being built and detail of construction site
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 18. marts 2025

Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en banebrydende AI-teknologi, der gør det muligt at kortlægge byggematerialer i stor skala uden fysisk at undersøge bygningerne. Denne metode kombinerer kunstig intelligens med satellit- og gadebilleder for præcist at identificere materialer som beton, træ og metal i bygningsstrukturer. Det skriver SDU i en pressemeddelelse via Ritzau.

Betydning for klimaet

Byggebranchen står for næsten en tredjedel af verdens CO₂-udledning, primært fra produktionen af materialer som beton, stål og glas. Med den nye teknologi kan byplanlæggere og kommuner få et detaljeret overblik over de eksisterende materialer i en by, hvilket muliggør smartere genbrug og reduceret behov for nyproduktion. Dette kan føre til betydelige CO₂-besparelser og fremme bæredygtigt byggeri.

Københavnerkvisten: Et ikonisk arkitektonisk element i byens skyline

Læs også: Københavnerkvisten: Et ikonisk arkitektonisk element i byens skyline

Praktiske anvendelser

Renovering vs. nedrivning: Ved at kende de præcise materialer i en bygning kan man bedre vurdere, om det er mest hensigtsmæssigt at renovere frem for at rive ned.​

Genbrug af materialer: Materialer som beton kan knuses og genbruges, metal kan omsmeltes, og træ kan genanvendes i nye konstruktioner, hvilket mindsker affald og behovet for nye ressourcer.​

Energieffektivitet: Ved at identificere bygninger med dårligt isolerende materialer kan man målrette energiforbedringer, hvilket reducerer energiforbrug og omkostninger.

Fremtidsperspektiver

Over 70 % af de globale CO₂-udledninger kommer fra byer, selvom de kun dækker omkring to procent af jordens overflade. Med denne teknologi kan byer få et præcist overblik over deres materiale ressourcer og dermed planlægge mere bæredygtigt. Flere storbyer arbejder allerede på at implementere sådanne løsninger for at nå ambitiøse klimamål.

5 grunde til, at en arkitekt kan redde dit byggeprojekt

Læs også: 5 grunde til, at en arkitekt kan redde dit byggeprojekt

Skal du bygge carport? Her er 3 fejl, du IKKE vil begå

Læs også: Skal du bygge carport? Her er 3 fejl, du IKKE vil begå

Byggeprojekter

Se flere artikler