Leje

7 essentielle regler i lejeloven, du skal kende som udlejer

Ved at være opmærksom på disse regler kan du som udlejer sikre en mere problemfri udlejningsproces og undgå potentielle konflikter med lejer.

Depositphotos_7292194_S.jpg
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 12. marts 2025

At udleje sin bolig kan være en kompleks proces, især med de mange regler og love, der skal overholdes. Her er syv vigtige aspekter af lejeloven, som enhver udlejer bør være opmærksom på:

Altid en skriftlig lejekontrakt før indflytning

Det er afgørende, at lejekontrakten er underskrevet af begge parter, inden lejer flytter ind. Uden en gyldig kontrakt gælder lejelovens standardregler, hvilket kan gøre det vanskeligt at fastsætte specifikke vilkår som husdyrforbud eller havevedligeholdelse.

Udlejer du dit sommerhus? Så skal du vide det her om forsikring

Læs også: Udlejer du dit sommerhus? Så skal du vide det her om forsikring

Misforståelsen om 2-årsreglen

Mange tror fejlagtigt, at en lejeaftale under 2 år automatisk giver ret til at opsige lejer efter denne periode. Denne regel gælder kun for fremleje, hvor udlejer selv bor til leje i boligen. For ejere er der ingen sådan 2-årsregel.

Tidsbegrænset lejemål kræver gyldig grund

For at indgå en tidsbegrænset lejeaftale skal der være en saglig begrundelse, som f.eks. udstationering i udlandet. Uden en gyldig grund kan lejer udfordre tidsbegrænsningen, hvilket kan resultere i, at lejemålet bliver tidsubegrænset.

Opsigelse under tidsbegrænset lejemål

Som udlejer kan du ikke opsige lejer i den aftalte lejeperiode, medmindre dette er specifikt angivet i lejekontrakten. Det er derfor vigtigt at inkludere klare opsigelsesvilkår i kontrakten.

Årlige huslejestigninger

Ved længerevarende lejeaftaler kan det være hensigtsmæssigt at indføre årlige huslejestigninger baseret på nettoprisindekset. Dette skal dog klart fremgå af lejekontrakten under §11.

Forudbetalt leje og depositum

Udlejer kan kræve op til tre måneders husleje som depositum og yderligere op til tre måneders forudbetalt leje. Forudbetalt leje dækker de sidste måneder af lejeperioden, mens depositum sikrer mod eventuelle skader eller manglende betalinger.

Vedligeholdelsespligt

Det skal klart defineres i lejekontrakten, hvem der har ansvaret for indvendig vedligeholdelse, såsom maling og gulvbehandling. Hvis dette ikke er specificeret, påhviler vedligeholdelsespligten som udgangspunkt udlejer.

3 geniale tips til dig, der skal leje eller fraflytte en lejebolig

Læs også: 3 geniale tips til dig, der skal leje eller fraflytte en lejebolig

De mest populære platforme med information om lejeboliger i Danmark

Læs også: De mest populære platforme med information om lejeboliger i Danmark