5 ting der ikke må komme i småt brændbart

Redaktionen — 28. feb 2019 20:37

Småt brændbart er en ret bred betegnelse, så det er let at blive lidt i tvivl, når du står på genbrugspladsen med forskelligt affald i hånden eller på traileren.

Når folk bliver i tvivl om, hvor affaldet skal hen, har de tendenser til at smide det i småt brændbart.

Det kan jo være, hvad som helst, ikke?

Nej, det kan det faktisk ikke, og er du i tvivl bør du altid spørge personalet på det pågældende sted. Der er som regel god skiltning, så det meste giver sig selv, men der ender bl.a. ofte mange ting, der enten kunne være blevet genanvendt eller som slet ikke hører til der.

Her får du en liste med 5 ting, der aldrig må ryge i småt brændbart, selvom det desværre ofte sker.

Nogle af dem er egentlig ret nemme at regne ud, men der er også nogle som ikke lige giver sig selv.

1. Husholdningsskrald og organisk materiale

Denne bør være en af dem, der et eller andet sted gav sig selv, men det sker alligevel ofte, at let fordærveligt affald ender i containeren med småt brændbart.

Men en ting er madrester en anden ting er lort. 

Lortebleer og ekskrementer fra kæledyr ryger også tit derhen, men det skal altså i din egen skraldespand derhjemme eller sorteres korrekt. 

2. Træ der er imprægneret 

Når du står med træ på genbrugspladsen og er i tvivl om, hvor det skal hen, er det ikke småt brændbart – slet ikke hvis du ikke ved om der er brugt en eller anden form for imprægnering eller træbeskyttelse.

Det er typisk træ, der er beregnet til at være udendørs, der har fået træbeskyttelsesmidler, og er du usikker på, om det er tilfældet, så spørg på pladsen.

3. Vinylplader

Denne giver ikke på samme måde sig selv, og det er nærliggende at tro, at den at den skal i småt brændbart.

Det giver sig selv at coveret jo er af pap, og skal sorteres derefter, men hvad mange ikke tænker over er, at de gamle vinylplader som regel er lavet af hårdt PVC. Det skal altså til genbrug.

4. Genanvendeligt affald

De tre p’er plastik, pap og papir kan alle genanvendes. Det burde give sig selv og der findes tydeligt markerede områder til det på pladsen. Alligevel sejrer dovenskaben for mange her, og det er dumt, for det er jo ret let at sortere det fra hjemmefra eller på pladsen, inden du smider dit affald i containeren med småt brændbart.

5. Deponeringsegnet affald

Nogle ting er hverken egnet til genbrug eller forbrænding.

Det kaldes for deponeringsegnet affald og omfatter ting som ofte bruges i forbindelse med byggeri eksempelvis mineraluld, blød PVC og ikke mindst asbestholdigt affald, som nogle typer gammelt tag eksempelvis er lavet af. 

Det er virkelig vigtigt, at du får talt med de ansatte i dette tilfælde, så det kommer det rigtige sted hen.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *