5 lette bærbuske til din have

Redaktionen — 22. feb 2019 20:15

Bær er en fornøjelse at sætte tænderne i, men de er dyre at købe. Til gengæld er nogle af dem hamrende lette at have i haven og kræver stort set ingen pasning. Se hvordan du gør her.

Hindbær

Hindbærbede bliver større og større for hver år der går, fordi de spreder sig ved rodskud. Du skal ikke gøre andet end at plante dem, evt. binde en snor om de lange stængler så de ikke vælter og evt. lægge et net over, så fuglene ikke æder dem. Husk at plukke dem i takt med at de bliver modne for de forgår relativt hurtigt, hvis du ikke gør. Hindbær er flerårig, men skuddene er to-årige. Fjern de visne grene ved forårstid.

Brombær

Brombær spreder sig også helt af sig selv, og de skal helst stå et sted med masser af sol for at blive så søde som muligt. Selvom der findes tornefri sorter, bør du vælge dem med torne, da de smager langt bedre.

Ligesom hindbær er brombær flerårig, men med to-årige skud, og de afbårne grene skal fjernes i foråret.

De første par år, kan den være en smule følsom i frostperioder, så her kan det godt betale sig at dække af med et let lag halm. Plant dem om foråret - det giver mindst mulig pasning.

De kan gro som brombærkrat eller espalier. Krattet giver mindst arbejde. Du kan hjælpe spredningen på vej ved at lægge en sten på en ranke om efteråret, så den kan begynde at slå rødder det efterfølgende forår.

Stikkelsbær

Stikkelsbær er lidt et overset bær, og det er synd for de smager rigtig godt både rå, når de er modne, og som marmelade, kompot eller gele.

Der findes både grønne, gule og røde bær. Gå efter den røde sort, da den ikke alene er den sødeste af varianterne, den er også en af de mest robuste i forhold til meldug, der ellers kan plage bærrene. Når først stikkelsbærrene er plantet, behøver du sådan set ikke at gøre mere.

Solbær

Solbær er en anden nem busk at have med at gøre. Den passer også sig selv.

Sæt busken på et sted, hvor der er masser af sol, og du vil have rigtig god høst omkring juli. 

En af fordelene ved solbær, er at de ikke forgår hurtigt, når de hænger på busken i modsætning til hindbær.

Busken skal beskæres, men ikke ofte og slet ikke før den er mindst to år gammel.

Ribs 

Ribs behøver du slet ikke at gøre noget som helst ved, når først du har fået plantet den. Du vil hvert år de efterfølgende år kunne hente en meget stor høst. Teknisk set skal den også beskæres på et tidspunkt, men det er ofte ikke nødvendigt, fordi den giver i så rigelige mængder i forvejen. Sørg for at den står på en nogenlunde solrig plet, så får du de bedste bær.

Der findes båder sorter med røde og hvide ribs.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *